Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe haal je als docent het maximale uit Microsoft Office 365?

Microsoft Office 365 is een bundeling van online diensten en een groot aantal cloud toepassingen. Dit zijn services als e-mail en agenda’s (Exchange Online), bestandsbeheer (SharePoint Online), chatberichten en videovergaderen (Skype for Business Online). Maar ook bevat Office 365 toepassingen als Microsoft Teams, OneNote, OneNote Class Notebook, Sway en Yammer. Daardoor biedt de bundel voor docenten ook volop opties om (online) samen te werken en te communiceren met collega-docenten en leerlingen. In dit artikel tonen we een aantal praktische toepassingen van juist deze onderdelen van Microsoft Office 365.

Office 365 biedt een online platform dat ervoor zorgt dat je altijd, op elk apparaat en overal kunt (samen)werken. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijk in online documenten werken. Afhankelijk van het abonnement kun je ook de vertrouwde desktop applicaties van Microsoft Office op verschillende apparaten gebruiken.

Samenwerken met de leerlingen in de klas in Microsoft Teams

Microsoft Teams is de centrale plek voor docenten die online willen samenwerken met hun klassen of vakgroepen. Binnen Microsoft Teams kun je groepen maken, waarbinnen docenten en leerlingen informatie kunnen delen: van roosterwijzigingen tot huiswerk. Binnen Teams is alles op één plek samen te brengen. Daarnaast biedt Teams ruimte om praktische zaken te communiceren. Neem bijvoorbeeld een school die een sportdag organiseert. Een reminder voor zo’n event naar leerlingen toe kan prima via Teams. Misschien komt er dan ook een vraag van een leerling terug. Bijvoorbeeld: “Wat moeten wij aandoen? Zijn speciale sportschoenen nodig?” Het antwoord op zo’n vraag is direct door de hele groep te zien. Deze lage drempel voor korte vragen en centrale informatievoorziening maakt Teams een veel geschikter medium voor een dergelijke communicatie dan pakweg een e-mail.

Lesmateriaal organiseren in OneNote en OneNote Classroom

Naast Teams is er OneNote. Dit is een soort notitieblok in de cloud, waarin gebruikers hun notities kunnen organiseren en delen met anderen. Voor gebruik in het onderwijs is binnen OneNote een speciale module beschikbaar, genaamd OneNote Class Notebook. Hierin heeft elke leerling een eigen werkplek, een ‘content library’ voor lesmaterialen en een plek om samen te werken binnen lessen en projecten.

“Waar is die ene les over de stelling van Pythagoras gebleven?” In de afgelopen vijftien jaar is het gebruik van het smartboard in de klas ingeburgerd geraakt. Nog altijd is het gebruikelijk dat docenten hun lessen hierop opslaan in losse bestanden. Het resultaat is na verloop van tijd vaak een grote hoeveelheid bestanden, zonder goed overzicht en zonder een goede manier om ze te doorzoeken op lesinhoud. Met OneNote Class Notebook gaat dit proces een stuk efficiënter. Geen losse bestanden meer. Daarnaast gebeurt het opslaan en synchroniseren van notities automatisch. De docent typt simpelweg “Pythagoras” in het zoekvenster om alle lessen rondom dit onderwerp te kunnen vinden. OneNote is zelfs in staat handgeschreven teksten en tekst in afbeeldingen te vinden. Daarnaast gaat werk niet verloren door het automatisch opslaan van aantekeningen. Een geruststellend gevoel voor elke docent. En ook direct een uitkomst voor leerlingen die anders hun lesmaterialen en aantekeningen kwijt zouden zijn geraakt.

Het gebruik van met name Teams en OneNote betekent een verandering in hoe de docent lesgeeft en informatie deelt met leerlingen. Maar ingewikkeld om te leren? Nee. In de meeste gevallen kan een docent er direct mee aan de slag. Wie het direct serieus wil aanpakken, kan dat ook: na één cursusmiddag is de docent al een heel eind op weg. Zo maakt de training ‘Teams & OneNote in de klas’ van SLBdiensten docenten snel wegwijs. Zij doen onder meer vaardigheden op zoals groepen aanmaken, beheren, gesprekken voeren en opdrachten geven en nakijken.

Deze blog is afkomstig van ICTheek, het inspiratieplatform voor professionals in het onderwijs.