Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe blijf je bereikbaar als ondernemer zonder vrije tijd in te leveren?

Als ondernemer ben je eigenlijk altijd bezig met het werk. Zelfs op vrije momenten ben je in je hoofd bij het werk. Dat is dan ook direct het grootste nadeel van het ondernemerschap. Geen probleem, want je bent ook echt dol op je werk en staat graag 24/7 klaar voor je klanten. Maar dat neemt niet weg dat je soms ook weleens een momentje vrij wilt. Misschien zelfs een keer lekker op vakantie wilt gaan. 

Natuurlijk moet dat ook gewoon mogelijk zijn. Maar hoe doe je dat met je klanten? Hoe blijf je bereikbaar voor hen op de momenten dat je er zelf eigenlijk niet kan zijn? Zeker in de huidige vakantietijd is dit een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit op te lossen. We hebben de handigste tips op een rijtje gezet. 

Haal een complete telefooncentrale in huis 


Heb je er weleens over gedacht om een hosted telefooncentrale te gebruiken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan Xelion. Dit is de perfecte oplossing voor vrijwel elke ondernemer: het is dé manier om een geheel eigen telefooncentrale in huis te halen. Deze bevat alle functionaliteiten die je van een hoogwaardige telefooncentrale mag verwachten, maar dan gewoon vanuit jouw eigen woning. Een van de grootste voordelen is dat je altijd en overal bereikbaar kunt zijn. Je kunt communiceren hoe jij dat wilt: bellen, sms’en of chatten. Zo kun je zelfs als je druk bent nog even snel reageren. 

Zie je het niet zitten om ook op vrije momenten door je telefoon gestoord te worden? Dan zou je ook duidelijker je grenzen aan kunnen geven door enkel op bepaalde tijdstippen bereikbaar te zijn. Ben je bijvoorbeeld op vakantie? Geef dan van tevoren aan dat je enkel in de ochtend één of twee uurtjes bereikbaar bent en in de avond, maar de rest van de dag geen gesprekken aanneemt. Op die manier blijf je nog altijd elke dag bereikbaar voor de klant, maar hoeft dit een vakantie of een vrije dag niet in de weg te staan. 

Schakel een vervanger in 

 

Het is niet altijd mogelijk om bereikbaar te zijn. Als mkb’er beschik je gelukkig over het voordeel dat je ook personeel in dienst hebt. Het kan dan ook geen kwaad om juist voor die momenten een vervanger aan te wijzen. Iemand die klanten te woord kan staan en weet hoe hij met moeilijke situaties om kan gaan. Als je over een goede service provider beschikt, kun je telefoontjes ook eenvoudig doorsturen. Zo voorkom je dat je op vrije dagen alsnog een groot deel van de dag aan de telefoon hangt. 

Wist je dat het zelfs mogelijk is om een externe telefoondienst te regelen? Dit zijn deskundigen die voor jou de telefoon beantwoorden. Dit vraagt wel om heel veel vertrouwen, want je geeft toch een deel van jouw bedrijf uit handen. De meningen over deze optie zijn dan ook veelal verdeeld.