Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe behaal je rendement met AI?

Artificial Intelligence is een wonderlijke ontwikkeling. Enerzijds is het platte technologie, anderzijds is het misschien wel dé oplossing voor heel veel organisatorische problemen en zou het daarmee een boardroom onderwerp moeten zijn.

Volgens ‘de geleerden’, vanuit zowel een technologisch als economisch perspectief zal AI in 2025 echt doorbreken.

Maar wat gaat dat dan voor jouw organisatie betekenen?

Ben je een organisatie die per definitie veel moeite heeft met ICT-ontwikkelingen, dan loop je het risico nog veel verder achter te komen liggen. Of zie je in AI de kans eindelijk eens het roer om te gooien en de kansen wel te verzilveren?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je nu heel vooruitstrevend en risicovol onderneemt of dat je heel conservatief bent en risicomijdend bent.

Artificial Intelligence gaat je overkomen. Ook bij de opkomst van elektriciteit was er weerstand en een enorme vibe in de markt over deze nieuwe ontwikkeling en de kansen die dit bood. Uiteindelijk is er geen organisatie die meer zonder elektriciteit kan, het is een commodity, zo gaat het ook worden met AI, alleen dan op veel grotere schaal.

Op zichzelf is Artificial Intelligence niet zo moeilijk, het bied je simpel gesteld de mogelijkheid om alle voor jouw relevante informatie nu eindelijk eens optimaal te benutten. Hierdoor gaat de kwaliteit van jouw dienstverlening in een rap tempo omhoog, hoef je nooit meer naar informatie te zoeken en kun je je voortaan richten op inhoudelijke zaken die ertoe doen. Niemand is tenslotte opgeleid om informatie op te zoeken en toch zijn we allemaal een groot deel van onze tijd daarmee bezig. Dus weg met dat zoeken en aan de slag met zaken waarvoor je bent opgeleid en aangenomen. Nooit meer verkeerde beslissingen en daardoor veel optimalisatie en rendement.

AI is “te moeilijk”

Wat AI zo moeilijk maakt is dat het zo breed is. Het kan je helpen om duizenden sollicitatiebrieven in 1 minuut door te lezen zodat je eindelijk in staat bent direct de top 3 kandidaten te selecteren. Maar het kan je net zo makkelijk helpen nieuwe klanten te vinden, producten te ontwikkelen en je marketing te optimaliseren. Ook kan AI jouw processen vele malen efficiënter uitvoeren en kun je bijvoorbeeld witwas analyses bij iedere transactie uitvoeren, ongeacht de complexiteit.

En zo kunnen we nog uren doorgaan met voorbeelden. En dat is dus precies wat het zo moeilijk maakt. Waar begin je?

De kunst zit erin die technologie even links te laten liggen en te bekijken hoe AI jouw strategische en operationele problemen op kan lossen.

En deze stap is de aller moeilijkste. In de meeste gevallen, met uitzondering van Tech bedrijven, is het management en de operatie helemaal niet bezig met AI. En als zij dit niet begrijpen kunnen ze ook hun behoefte niet helder definiëren.

Maar stel dat ze dat nu wel zouden kunnen, hoe moeilijk is het dan nog om de eerste stappen te zetten?

Hoe ga je ermee aan de slag

Laat die digitale transformatie en complexe plannen om te reorganiseren nu eens varen en focus eens op de toekomst, ga de juiste vragen stellen en kom zo op het juiste pad.

Zoek hierbij partners die je gaan helpen om deze plannen te realiseren, die jouw operatie in beweging kunnen brengen en je zult zien dat er een hele positieve ‘flow’ ontstaat in je organisatie die AI omarmt. Niet omdat de technologie zo mooi is maar om het rendement dat het oplevert. Maak zaken visueel zodat mensen, want uiteindelijk draait ook AI om mensen, zien dat AI geen bedreiging maar een zegen is en zeker niet zo complex als je vandaag zou denken.

Artificial Intelligence is gewoon vandaag al beschikbaar, dus aan jou de uitdaging hier vandaag ook mee aan de slag te gaan zodat je kunt ervaren waar jouw kansen liggen.

Training Artificial Intelligence in business

Ton Abelen is Business Consultant en trainer op het gebied van Artificial Intelligence vanuit een organisatorisch en business perspectief. In samenwerking met Heliview is de training “Artificial Intelligence in business” ontwikkeld. In deze tweedaagse training leer je alles over AI en hoe je dit toe kunt passen binnen jouw organisatie. Klik hier voor meer informatie over de training