Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe applicaties die nog niet in de cloud zijn, wél gewoon gebruikt kunnen worden met de cloud werkplek

Op elke computer of telefoon dezelfde snelle werkomgeving hebben, zonder beperkingen. Dat is wat gebruikers verwachten van een werkplek. De moderne cloud werkplek maakt die verwachting waar. Er is echter één uitdaging bij de route naareen cloud werkplek: hoe kunnen applicaties die nog niet in de cloud zijn, toch eenvoudig en makkelijk gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan specifieke Elektronisch patiëntendossier (EPD) of specifieke boekhoudprogramma’s. Hiervoor biedt Windows Virtual Desktop (WVD) een interessante oplossing. Geen omslachtig gedoe meer, maar alle applicaties die een gebruiker nodig heeft beschikbaar in een paar kliks.

Cloud-werkplek als alternatief voor VDI

Virtual Desktop Infrastructure (VDI) zoals Citrix of VMware, is voor veel organisaties al jaren dé manier om medewerkers overal te laten inloggen op het bedrijfsnetwerk om met bedrijfsspecifieke applicaties te werken. Met de komst van steeds meer cloud-applicaties, mobiele devices en veranderende behoefte van medewerkers wordt de noodzaak voor VDI steeds kleiner. Toch wordt het nog steeds gebruikt. Vooral om bepaalde applicaties aan te bieden die (nog) niet vanuit de cloud beschikbaar zijn.

Hoe handig en nuttig traditionele Virtual Desktop Infrastructure (VDI) ook is, door de opkomst van al die cloud applicaties, mobiele apparaten en stijgende gebruikersverwachtingen, komen ook de nadelen van tradidionele, on premis VDI-werkplekken steeds meer bloot te liggen. Zo is het met traditionele werkplekken vaak niet mogelijk om audio en video goed af te spelen en is er geen goede integratie van Office 365 producten zoals Teams en OneDrive. Daarbij werkt VDI veel minder goed op tablets en smartphones. Tot slot is het snel op- en afschalen van servercapaciteit van on premise omgevingen vaak niet mogelijk.

Om deze nadelen te ondervangen en toch gebruik te kunnen maken van legacy applicaties, is een cloud werkplek met Windows Virtual Desktop het antwoord. Met de cloud werkplek kunnen medewerkers écht plaats- en device-onafhankelijk werken en heeft de IT-organisatie geen zorgen meer over het op-of afschalen van servercapaciteit. Dit kan veel onnodige licentiekosten schelen. Zijn er nog legacy-applicaties die nog niet als SaaS-applicatie aangeboden kunnen worden? Met Windows Virtual Desktop worden deze eenvoudig beschikbaar gemaakt op elk apparaat.

Applicaties publiceren met Windows Virtual Desktop

Met Windows Virtual Desktop is het mogelijk om belangrijke legacy-applicaties remote aan te bieden, door alleen die applicaties te publiceren. De applicaties zijn hiermee direct te benaderen vanuit het startmenu van Windows 10, MacOS of als ‘native’ app op een tablet of smartphone. De applicaties werken net zo snel en soepel als wanneer ze lokaal geïnstalleerd zijn. Door SignleSignOn hoeft de gebruiker bovendien niet nog een keer in te loggen. Dit is zeer gebruiksvriendelijk, scheelt de gebruiker veel tijd en is eenvoudig in het beheer. Met Windows Virtual Desktop kan jouw organisatie al op een moderne manier werken, vanuit de cloud, terwijl een deel van het applicatielandschap nog uit legacy applicaties bestaat.

Stap voor stap naar de cloud

Windows Virtual Desktop is dus ideaal om stap voor stap de overgang te maken naar een volledige cloud gebaseerde werkplek. Zo kan de traditionele werkplek uitgefaseerd worden. Applicaties die nog niet SaaS zijn, worden gepubliceerd via Windows Virtual Desktop. Vervolgens kan er in alle rust toegewerkt worden naar een SaaS-alternatief voor de legacy applicaties.

Gratis workshop ‘Windows Virtual Desktop in a day’

Beginnen met Windows Virtual Desktop is niet moeilijk. Zelf ervaren hoe Windows Virtual Desktop de overstap naar een moderne cloud werkplek makkelijk maakt? Meld je aan voor onze gratis workshop ‘Windows Virtual Desktop in a day’. Tijdens deze workshop ervaar je hoe eenvoudig het is om een Windows Virtual Desktop in te richten én hoor je meer over de mogelijkheden ervan. We installeren samen direct al een paar applicaties, zodat de kracht direct voor alle deelnemers duidelijk wordt. Zo weet je precies hoe je Windows Virtual Desktop kunt inzetten voor jouw organisatie. Hierna is de omgeving uit te breiden voor een PoC en Pilot, om dit te testen bij verschillende medewerkers.

Meer informatie