Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hit Refresh op Microsoft Ignite

De highlights uit de Ignite keynote

Technische deep-dives, de laatste innovatietools ervaren en netwerken met de tech-community: dat is het doel van Ignite, het jaarlijkse community event van Microsoft in Orlando. Satya Nadella, CEO van Microsoft, roept iedereen op om op ‘refresh te klikken’. Het is nu tijd om jezelf – of je nu een individu of organisatie bent – opnieuw uit te vinden en te streven naar een betere toekomst voor iedereen. De technologie is er. Aan ons om daar het meeste uit te halen. Zes collega’s van InSpark zijn op Ignite aanwezig. Hun ‘refresh’ eh.. samenvatting van de keynote lees je in dit blog.

Opening door Satya Nadella

Satya Nadella start traditie getrouw de keynote met de missie en visie van Microsoft. Hij deelt dat mensen, organisaties en gemeenschappen kunnen en móeten veranderen – “Hit Refresh” – in hun voortdurende zoektocht naar nieuwe energie, nieuwe ideeën en continue relevantie en vernieuwing. Deze digitale transformatie geeft Microsoft handen en voeten met de Intelligent Cloud en Intelligent Edge (zie ook: de key take-aways van Microsoft InSpire, juli 2017). Oftewel een flexibel hybrid cloud platform als basis, met daarop intelligente services zoals Azure Machine Learning en Microsoft Cognitive Services. En natuurlijk de koppeling met verschillende (Microsoft) clouddiensten zoals LinkedIn, Microsoft 365 en Dynamics 365. Ook Microsoft Graph wordt een aantal keren genoemd als strategische keuze.

SQL Server 2017: de nieuwe dienst voor de Hybrid Cloud

Als het gaat om data: dit moet ergens opgeslagen worden. In de visie van Microsoft kan dit on-premises en in de public cloud. Hybrid dus, met Azure en Azure Stack. Een aantal diensten is hier specifiek op gebouwd, zoals (de aankondiging van) SQL Server 2017. Deze versie is beschikbaar als on-premises variant en in Azure (SQL DB). SQL Server 2017 past verder ook naadloos in de strategie van Microsoft wat betreft het ‘open’ zijn – in plaats van technologie die enkel als Microsoft-only stack gebruikt kan worden. SQL Server 2017 kan namelijk ook op Linux geïnstalleerd worden.

Virtualisatie versnelt samenwerken

De keynote van Ignite bevat een uitgebreide demo van augmented, mixed en virtual reality in de vorm van onder andere Hololens en het ontwikkelingsproces van een personenauto. Hierbij wordt de Hololens functionaliteit geïntegreerd met het samenwerken in Teams (dat weer onderdeel is van Microsoft 365). Collega’s kunnen op deze manier efficiënter en effectiever samenwerken. Door virtualisatie te koppelen aan Microsofts’ belangrijkste product voor samenwerking (Teams), toont zij haar geloof in de kracht van virtual, mixed en augmented reality. Naast het integreren van de HoloLens functionaliteit, is het vanaf nu ook mogelijk om in Teams samen te werken met externen.

Practice what you preach

De Intelligent Edge van Microsoft bevat allerlei apparaten zoals laptops, smartphones, smart IoT devices en mixed reality lenses. Artificial Intelligence (AI) is binnen de Intelligent Edge een belangrijke technologie. Deze staat echt centraal in de keynote. Het is mooi om te zien dat over AI niet alleen wordt gesproken, maar dat ze ook wordt toegepast. Zo wordt de keynote realtime vertaald met behulp van Microsoft Cognitive Services. Dit is bovenin het scherm te zien (zie foto). Tevens is het mogelijk om de keynote te volgen in verschillende talen. Deze vertaling wordt ook realtime gedaan door AI-technologie. En dat bij alle inhoudelijke sessies van Ignite!

ignite2

Focus op sectoren

Branche specifieke oplossingen komen steeds meer centraal te staan. Satya Nadella geeft hier diverse voorbeelden van. Denk bijvoorbeeld aan de impact van Blockchain toepassingen op de Financiële industrie. Microsoft focust zich op zes sectoren – zoals reeds aangekondigd in juli 2017 tijdens Microsoft Inspire: Education, Healthcare, Government, Financial Services, Manufacturing en Retail.

Quantum Computing is hot

Tijdens de keynote staat Microsoft lang stil bij de ontwikkelingen op het gebied van quantum computing. Er is een Q&A tussen Satya en vier academische experts over dit topic. Eén van hen is de Nederlander Leo Kouwenhoven. De kracht van quantumcomputers is dat ze berekeningen razend snel kunnen uitvoeren. De toepassingen beperken zich daarom tot berekeningen in de wetenschap die met normale computers duizenden jaren duren. Dit maakt ze geschikt voor het doorzoeken van grote databases en het bestuderen van complexe systemen zoals de werking van medicijnen in het lichaam, eigenschappen van moleculen en het weer.

Rol IT-professional verandert

De rol van de IT-professional verandert: het gat tussen hem en een ontwikkelaar wordt steeds kleiner. Op Ignite is hier veel aandacht voor. Niet alleen de ontwikkelaar maar beide IT-profielen krijgen te maken met code. Denk aan PowerShell Desired State Configuration (DSC) of Azure Resource Manager (ARM) templates. DevOps en Microsoft Visual Studio Team Services (VSTS) krijgen veel aandacht.  DevOps is wat Microsoft betreft de moderne proces methode om software en applicaties in productie te krijgen en continu te wijzigen. VSTS is hier de tooling voor die Microsoft onder meer beschikbaar heeft.

Agile, agile en nog eens agile

Alles gaat sneller en meer agile. Fouten maken mag, als het maar snel gedaan wordt. Zo leer je als een organisatie. De IT-professional moet steeds meer toegevoegde waarde leveren voor de organisatie. Commodity zaken daarentegen moeten efficiënt ingekocht of uitbesteed worden. In de woorden van Jeffrey Snover : “Build what differentiates you, buy what doesn’t”.