Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het verschil tussen datavisualisatie en infographics

Datavisualisatie is het uitbeelden van gegevens gebaseerd op cijfers of hoeveelheden. Het zijn grafische weergaven van kwantificeerbare gegevens. Deze ruwe data heeft geen eigen context, maar kan wel gebruikt worden om die in een bepaalde context te plaatsen. Het doel van een datavisualisatie is de lezer in een oogopslag duidelijk te maken waar het over gaat. Hierbij is overzichtelijkheid van essentieel belang.

Een verhaal met een kop en een staart

Bij infographics draait het veel meer om het visualiseren van een proces. Een infographic maakt niet alleen data zichtbaar, zoals bij een datavisualisatie, maar toont veel meer een verhaal met een kop en een staart. Door gebruik te maken van tekst en beeld probeer je via een infographic de lezer uit te leggen hoe iets werkt. Een infographic verschilt van een datavisualisatie doordat hij duiding geeft. Hij is altijd verbonden aan een verhaal; het zijn geen losstaande gegevens. Toch maken ontwerpers nogal eens de fout te denken dat zij een infographic maken, terwijl het in veel gevallen om een aantal visualisaties gaat die verder geen verband met elkaar hebben. (bron vakblad voor de informatieprofessional)

Sneller data delen, interpreteren en analyseren

Een datavisualisatie wordt pas een infographic als de data zo wordt weergegeven dat er nieuwe inzichten ontstaan en een verhaal verteld wordt. Datavisualisatie is met name een krachtig communicatiemiddel om data sneller te delen, te interpreteren en te analyseren. Het stelt uw organisatie in staat om veranderingen in het gedrag van uw klanten en de markt sneller te signaleren en hier op in te spelen.

Praktisch aan de slag met datavisualisatie

Wilt u praktisch aan de slag met datavisualisatie? Neem dan deel aan onze tweedaagse training. Tijdens deze training leert u hoe u gegevens effectief visualiseert, zodat belangrijke resultaten niet aan de aandacht ontsnappen. U gaat zelf aan de slag met rapporten en dashboards zodat u leert hoe u de ontwerpprincipes het beste kunt toepassen. U creëert op deze manier betere stuurinformatie voor uw organisatie en voorkomt dat de verkeerde conclusies getrokken worden.

Lees alle informatie over de training Datavisualisatie op onze website of download de brochure.