Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het verbruik van de verschillende Windows 10 versies

Wat is de impact op verbruik?

Sinds de release van Windows 10 zijn er meerdere versies uitgekomen. Dit zijn grotere Windows 10 updates met veel nieuwe functionaliteiten. Maar wat voor impact hebben de updates op het verbruik? In deze blog informeert onze expert Ryan Bijkerk over het verbruik tussen de verschillende Windows 10 versies.

Verschil in resource verbruik

Het meten van impact van veranderingen is curiaal binnen de IT. Helemaal in een gecentraliseerde desktop infrastructuur. Met de introductie van Windows 10 heeft Microsoft een andere servicing strategie toegepast waarbij twee keer per jaar een grotere update releasen. Binnen een periode van 18 maanden ben je verplicht om naar de nieuwe versie te updaten om zo te voldoen aan support. Het overzicht van alle “End of service” datums is hier te vinden. De updates komen met verschillende nieuwe functionaliteiten, wat uiteraard invloed heeft op het verbruik van systeem resources.

Daniel Feller heeft in een blog post interessante informatie gedeeld betreft het resource verbruik van de verschillende Windows 10 versies.

In bovenstaande grafiek is goed te zien dat er verschil zit tussen de versies. Op het CPU verbruik zat er een verbetering waar in de laatste twee versies is er toch meer verbruikt van CPU-capaciteit. Zowel bij RAM als Disk IOPS neemt het verbruik alleen maar toe.

Hier is goed te zien dat tijdens het inlog proces in de laatste versie (1803) minder RAM beschikbaar is.

Nieuwe functionaliteiten hebben invloed op het resource verbruik van Windows 10. In een gecentraliseerde desktop infrastructuur heeft dit negatieve gevolgen voor de totale gebruikerscapaciteit maar ook de gebruikerservaring.

Voorkom problemen met de performance services

Het meten van de impact op de omgeving is cruciaal om controle op de omgeving te behouden. Doormiddel van performance testen is het mogelijk precies de impact van een wijziging te meten. Bovenstaande informatie is op basis van een schone impact zonder optimalisaties, maar wat voor invloed heeft een nieuwe release van Windows 10 op uw productie image? Met behulp van de ICT-Partners performance services krijgt u inzicht hierin. Voorkom een capaciteit probleem en het behoud van de optimale gebruikers ervaring.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Bron: https://virtualfeller.com/2018/05/31/windows-10-resource-utilization/