Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het succesverhaal van digitale platforms

Hoe selfservice & platformeconomie elkaar versterken

Ons kijk-, koop- en date-gedrag is de afgelopen 10 jaar ingrijpend veranderd. Waar we eerder de televisie aanzetten, een winkel of een bar opzochten, vinden we nu alles wat we zoeken op digitale platformen. Wat is het verhaal achter dit enorme succes? Wat zijn de tijdgeest en de technologie die het mogelijk maken? En is het allemaal rozengeur en maneschijn?

Biedt de platformeconomie voor iedereen vooruitgang?

Platformen lijken alleen maar winst op te leveren, behalve voor de tussenpersonen want platformen nemen hun taak over. Volledig geautomatiseerd en voorzien van de slimste technologie vinden vraag en antwoord elkaar razendsnel. Neem een selfservice portaal van de overheid waar burgers zelf hun zaken regelen en en passant door een chatbot te woord worden gestaan. Wat een vooruitgang! Toch zit er ook een keerzijde, niet iedereen is voldoende digitaal vaardig om mee te kunnen.

Innoveren voordat je wordt ingehaald

Hoe start je succesvol jouw disruptieve platform en zorg je dat jouw klanten beter en sneller geholpen worden via selfservice? De technologie is relatief goedkoop en je moet innoveren voordat er concurrenten uit onverwachte hoek opstaan. Een manier om in te spelen op de kansen van de platformeconomie is de krachten te bundelen in een lokaal alternatief waarbij meerdere lokale spelers samenkomen.

Bouw je eigen disruptieve platform

Het is duidelijk dat je met digitale technologieën vanuit de platformgedachte innovatieve businessmodellen creëert en meer waarde toevoegt aan je dienst, wat het ook is. Maar hoe bouw je zo’n platform? De 3 stappen en meer lees je in het trendrapport Survival of the Smartest / Selfservice & Platformeconomie.