Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het Nieuwe Werken? Maak het concreet!

Via een poll hebben we u de volgende stelling gegeven: “Ik ben vrij in de keuze waar ik mijn werk doe.” Lees in dit blog wat de resultaten zijn en hoe leidinggevenden en teams stappen kunnen zetten om Het Nieuwe Werken concreet te maken.

Het Nieuwe Werken? Maak het concreet!
(Klik op de grafiek om groter te maken)

Resultaten poll Het Nieuwe Werken
Deze poll laat zien dat 65% van de respondenten plaatsonafhankelijk kunnen werken. Een hele opsteker, aangezien flexwerken vele voordelen kent. Tijdwinst, betere privé-werkbalans, minder files en de betere concentratie thuis zijn daar een paar voorbeelden van.

Aan de andere kant is er ook een groep die juist helemaal niet plaatsonafhankelijk kan werken (18%), of bij wie bepaalde documenten en applicaties niet buiten de zaak beschikbaar zijn (6%). Samen vormen zij een kwart van de respondenten en dus nog een behoorlijke groep. HNW is dus nog niet overal helemaal ingeburgerd. Soms is het natuurlijk door de aard van het werk of door bedrijfsgrootte onmogelijk om elders te werken.

Interessant is ook dat 12% van de deelnemers aangeeft dat het niet de techniek, maar juist de cultuur het minder makkelijk maakt om plaatsonafhankelijk te werken: er zijn blijkbaar leidinggevenden die nog steeds meer sturen op aanwezigheid dan op resultaat.

Leidinggeven aan een leeg kantoor
Sturen op resultaat is één van de belangrijkste vaardigheden van een leidinggevende in HNW. Om op resultaten te kunnen sturen, is het natuurlijk onmisbaar om samen te bespreken welke resultaten dit dan zijn. Vaak vinden leidinggevenden het ook moeilijk om helemaal los te laten wie er wanneer is. Ze zijn bang om leiding te moeten geven aan een leeg kantoor. Ons advies: maak met je team afspraken over de aanwezigheid op kantoor en bepaal wanneer teambelang boven eigen belang gaat. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat iedereen aanwezig is op de eerste werkdag van een nieuwe collega. Maak verder concreet hoe je samenwerkt op afstand en hoe je contact houdt. En dat contact houden hoeft niet alleen over de inhoud van het werk te gaan. Sommige flexwerkers spreken met collega’s een vast moment af, waarin ze via een videoverbinding samen een kopje koffie drinken en juist over zaken buiten het werk spreken.

Het Nieuwe Werken: maak het concreet
Ga er samen eens voor zitten om vage begrippen als ‘sturen op resultaat’, ‘samenwerken op afstand’ en ‘bereikbaarheid en beschikbaarheid regelen’ echt concreet te gaan maken in termen van gedrag en gebruik van technologie. Maak ook duidelijk hoe het gedrag van de werknemer echt bijdraagt aan de beoogde verandering. Een organisatie die klantgerichter wil werken, kan bijvoorbeeld afspreken om voicemails van klanten binnen 48 uur te beantwoorden. Dit gedrag is ook echt meetbaar via bijvoorbeeld een bereikbaarheidsonderzoek. Wil je meer lezen over hoe je een verandering borgt in de organisatie? Lees dan meer in ons whitepaper ‘Een nieuw werkproces communiceren en borgen in zes stappen’.