Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het nieuwe leidinggeven

Het Nieuwe Werken in de 21e eeuw

Naast ‘Het Nieuwe Werken’, ‘de nieuwe medewerker’ kan ‘het nieuwe leidinggeven ‘ aan dit rijtje niet ontbreken. Met de ontwikkelingen op het gebied van Het Nieuwe Werken, zijn er nog genoeg vraagstukken van leidinggevenden die onbeantwoord blijven. Hoe stimuleert een leidinggevende meer eigen verantwoordelijkheid bij de medewerkers als zij gewent zijn te werken in een organisatie met strakke regels?

Het gaat om het loslaten van overtuigingen die niet bij coachend leiderschap passen en nieuwe overtuigingen hieraan toevoegen. Coachend leiderschap is hot, waarin faciliteren, inspireren en stimuleren de boventoon voeren. Wat moet hiervoor gebeuren? De ontwikkelingsformule van R. Vandamme („De Vork‟, 2009) kan hiervoor ingezet worden. De formule gaat uit van behoud van het goede van de oude situatie, loslaten van het niet-goede en toevoegen van nieuwe elementen.

Ontwikkelen is: Ontwikkelen = Toevoegen x loslaten / behouden

  • Toevoegen; een mindset van vertrouwen
  • Loslaten; overtuigingen traditionele cultuur
  • Behouden; van het bestaande

Lees gratis het volledige artikel over Het Nieuwe Leidinggeven waarin de bovenstaande punten uiteengezet worden. Verder komt het thema Het Nieuwe Werken uitgebreider aan bod.