Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het landschap van de cloudprovider

Wat zijn de verschillen tussen de cloudproviders?

In de whitepapers hiervoor gingen we in op verschillende belangrijke aspecten bij het opslaan van bedrijfsinformatie in de cloud. De whitepaper ‘cloud en architectuur’ ging in op de integratie van een (nieuwe) clouddienst in een bestaande IT-omgeving en het aantal bijbehorende vraagstukken. De whitepaper ‘Hoe volwassen is cloudsecurity’ ging in op de informatiebeveiligingsaspecten van clouddiensten en cloudproviders. In deze whitepaper zullen we in gaan op het landschap van de cloudprovider.

Een belangrijke boodschap bij het kiezen van een cloudprovider of cloudoplossing is dat er nagedacht moet worden over de te realiseren doelstellingen en de eisen die gesteld dienen te worden. Dit lijk vanzelfsprekend, maar in de praktijk worden deze stappen nog wel eens overgeslagen. Organisaties worden vaak verleid door een provider die ze al in huis hebben. Echter is een cloudoplossing wezenlijk anders dan een ‘inhouse-oplossing’. Tegenwoordig noemen veel leveranciers zich een cloudleverancier. Vergelijking is dan ook lastig, maar in deze whitepaper doen we een poging.

Type clouddiensten
Bij de indeling van clouddiensten en cloudproviders wordt vaak gebruik gemaakt van de bekende IaaS, PaaS, SaaS-indeling. Cloudproviders en gebruikers maken echter bijna nooit gebruik van deze indeling. Cloudproviders die opereren in de Nederlandse markt maken vaak gebruik van de volgende praktische indeling:

  • Old-school: De traditionele outsourcingspartijen die al langer outsourcingsdiensten aanbieden aan klanten en hun weg hebben gevonden naar een bestaan als ‘cloudprovider’.
  • Softwareleveranciers: Leveranciers die hun producten in de cloud zetten om klanten te ‘ontzorgen’ wat betreft de hosting. Dit kan echter wel consequenties hebben qua integratie.
  • Nieuwkomers: Soms een afsplitsing van grotere cloudproviders, soms ‘startups’. Soms lijkt het wel alsof alles in de cloud kan. Sommige veelbelovend, sommige niet levensvatbaar.

Download de whitepaper
Download geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Het landschap van de cloudprovider’ en kom meer te weten over het selecteren van de juiste clouddienst. De whitepaper gaat verder in op de verschillen op de cloudprovidermarkt en de selectie van een clouddienst.

 

Download de whitepaper
Download