Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het landschap van de cloudprovider

Het kiezen van de juiste cloudprovider

In eerdere whitepapers gingen we in op een aantal belangrijke aspecten bij het wegzetten van bedrijfsinformatie in de cloud. De whitepaper ‘cloud en architectuur’ gaat in op de integratie van een (nieuwe) clouddienst in een bestaande IT-omgeving en de bijbehorende vraagstukken. De whitepaper ‘Hoe volwassen is cloudsecurity’ gaat in op de informatiebeveiligingsaspecten van clouddiensten en cloudproviders. Deze whitepaper gaat in op het landschap van de cloudprovider.

Voordat er een cloudprovider of cloudoplossing gekozen kan worden is het belangrijk om de doelstellingen, eisen en wensen te formuleren. Dit lijk een open deur, maar in de praktijk gaat dit nog wel eens anders. Organisaties worden nog wel eens verleid door een provider die ze al in huis hebben. Echter is een cloudoplossing wezenlijk anders dan een ‘inhouse-oplossing’. Tegenwoordig noemt elke leverancier zich een cloudleverancier. Vergelijking is dan ook lastig, maar in deze whitepaper wagen we een poging.

Type clouddiensten
Er kan een praktische indeling gemaakt worden van cloudproviders die opereren op de Nederlandse markt:

  • Old-school: De traditionele outsourcingspartijen die al langer outsourcingsdiensten aanbieden aan klanten en hun weg hebben gevonden naar een bestaan als ‘cloudprovider’.
  • Softwareleveranciers: Leveranciers die hun producten in de cloud zetten om klanten te ‘ontzorgen’ wat betreft de hosting. Dit kan echter wel consequenties hebben qua integratie.
  • Nieuwkomers: Soms een afsplitsing van grotere cloudproviders, soms ‘startups’. Soms lijkt het wel alsof alles in de cloud kan. Sommige veelbelovend, sommige niet levensvatbaar.

De Nederlandse situatie
Als we naar de diensten kijken die in Nederland worden aangeboden, kan dit met enige moeite in een aantal clusters worden onderscheiden (zoals onder andere: online werkplekken, hosted-voice, Collaboration en HRM). Lees over deze verschillende clusters meer in de volledige whitepaper.

Download de whitepaper
Lees geheel vrijblijvend de volledige whitepaper over het landschap van de cloudprovider en kom meer te weten over de verschillende clusters, de verschillen op de cloudprovidermarkt en de selectie van een clouddienst.

 

Download de whitepaper
Download
Misschien ook interessant