Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het importeren van vraagvelden bespaart gemeente Amersfoort tijd en moeite

Als bedrijven, gemeenten of instellingen nieuwe sjablonen willen maken, is het vaak handig om vraagvelden uit reeds bestaande sjablonen over te nemen. Zo hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dit heb ik, Esther van Wijngaarden, consultant van iWRITER, ook gedaan bij de gemeente Amersfoort om tijd en kosten te besparen. Hoe je vraagvelden uit andere iWRITER-sjablonen importeert, leg ik in deze blog uit. 

Importeren van een bestaand IWRITER-sjabloon
Als een nieuw sjabloon veel overeenkomsten heeft met een reeds bestaande iWRITER-sjabloon, dan kun je in plaats van het importeren van losse vraagvelden het sjabloon volledig importeren in een nieuw sjabloon.
Bij de eerste stap van het maken van een sjabloon kies je voor de optie ‘bestand importeren’. Vervolgens worden alle elementen van de bronsjabloon in de nieuwe sjabloon ingevoegd, zoals tekst en vraagvelden. Ook pagina-instellingen worden volledig overgenomen. Er is als het ware een kopie gemaakt van de bronsjabloon.
Je hoeft nu alleen nog maar de noodzakelijke wijzigingen aan te brengen op die punten waarop de nieuwe sjabloon afwijkt van de bronsjabloon. Denk aan het toevoegen of verwijderen van teksten en het aanpassen van (de volgorde van) teksten.

importeren iwriter sjabloon

Importeren van vraagvelden
Het is niet altijd mogelijk om een volledige sjabloon te importeren. Vaak verschilt de inhoud van een sjabloon teveel. In dat geval kun je toch (een aantal) vraagvelden uit een ander sjabloon importeren.
Het importeren van vraagvelden kan zowel bij het creëren van de sjabloon, maar ook in een later stadium, als de sjabloon al gecreëerd is. De geïmporteerde vraagvelden worden dan aan de bestaande vraagvelden toegevoegd. Als de naam van een geïmporteerd vraagveld gelijk is aan het vraagveld dat je al in de sjabloon hebt gebruikt, dan past iWRITER automatisch de naam van het geïmporteerde veld aan. Veldnamen moeten immers uniek zijn.

vraagvelden importeren iwriter

Aandachtspunten bij het importeren van vraagvelden
Het importeren van vraagvelden in sjablonen van iWRITER levert een enorme tijdbesparing op en de kans op het maken van fouten is kleiner. Toch moet je als sjabloonbeheerder goed in de gaten houden dat wanneer een veld eenmaal is geïmporteerd, deze geen verbinding meer heeft met het oorspronkelijke veld. Wijzig je het oorspronkelijke veld, dan wijzigt het geïmporteerde veld niet mee. De sjabloonbeheerder moet dus zelf de velden in deze nieuwe sjablonen aanpassen.

Conclusie
Voor het maken van sjablonen voor de gemeente Amersfoort heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van de functionaliteit om vraagvelden te importeren en heb daarmee veel tijd bespaard.  Ook zijn er een aantal volledige sjablonen geïmporteerd die veel overeenkomsten hadden met de nieuwe iWRITER-sjablonen. Ondanks dat het een gekopieerde sjabloon is, kan de gemeente de teksten eenvoudig aanpassen. Zo is het sjabloon niet alleen snel gecreëerd, maar ook nog eens voorzien van specifieke inhoud.

Meer informatie over het importeren van reeds bestaande vraagvelden in nieuwe sjablonen? Neem vrijblijvend contact op met iWRITER.