Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het EPD veilig mobiel beschikbaar maken in de zorg

Beveiliging van EPD server tot toestel van de arts

Het implementeren van een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is de eerste stap. Maar de vervolgstap is waarschijnlijk net zo belangrijk voor de IT-afdeling. Want kan een EPD ook mobiel ontsloten worden zodat het ziekenhuispersoneel dossiers ook onafhankelijk van hun werplek kan raadplegen?

Zijn privacy gevoelige patiëntengegevens veilig?

Vaste werkplekken en laptops staan onder beheer van de IT-afdeling en worden beveiligd door een antivirusprogramma. Mobiele apparaten hebben deze beveiliging niet of in beperkte mate. Om het EPD via een mobiel apparaat te raadplegen, is meer nodig dan alleen een keurig beveiligde app van de EPD-leverancier. Het EPD bestaat uit privacygevoelige patiëntgegevens. Deze gegevens worden vanaf een mobiel apparaat via een draadloos netwerk verzonden, dit kunnen potentiële beveiligingsproblemen opleveren.

Beveiliging mobiele apparaten met EPD

Hoe kunt u de beveiliging omtrent mobiele apparaten en EPD-oplossingen verbeteren? Met het oog op de Wet Meldplicht Datalekken is het belangrijk om er voor te zorgen dat persoonlijke en bedrijfskritische data niet in verkeerde handen vallen.

Wat komt er kijken bij de beveiliging van toestel en data?

Om de EPD-applicatie op afstand te kunnen beheren, is het van belang om gebruik te maken van een aantal onderdelen. Deze onderdelen maken niet alleen de uitrol, maar ook het beheer van de extra beveiliging eenvoudiger. Deze onderdelen zijn:

  • Apple Device Enrollment Program (voor IOS-toestellen)
  • Installatie en distributie van applicaties
  • Managed apps en Data Leakage Prevention (DLP)
  • Malware
  • Beheer van de toestellen

Beveilig uw EPD-applicatie goed!

Gaat u uw EPD-applicatie ook beveiligen zodat patiëntengegevens ook mobiel beveiligd zijn? Lees in deze whitepaper een stappenlijst met onderdelen die u vooral niet moet vergeten en ga vandaag nog aan de slag.