Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Het energielabel van je bedrijf verbeteren

Energieverbruik is een belangrijk punt van zorg voor bedrijven omdat het rechtstreeks van invloed is op de kosten en een aanzienlijk milieueffect heeft. Kantoren schakelen steeds meer over op duurzame oplossingen om hun ecologische voetafdruk te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. Voor IT bedrijven kan het interessant zijn om over te stappen op LED verlichting. De aanschaf van LED verlichting is een effectieve manier om het energieverbruik te verminderen, kosten te besparen en het energielabel van jouw bedrijf te verbeteren.

LED verlichting is een energie-efficiënt alternatief voor traditionele verlichtingstechnologieën zoals gloeilampen en TL buizen. LED verlichting verbruikt 75% minder energie dan gloeilampen en gaat tot 25 keer langer mee. LED lampen produceren minder warmte, waardoor het veiligere verlichting is dan traditionele verlichting die veel heter kan worden. Voor IT bedrijven zijn LED panelen, LED inbouwverlichting en LED opbouwverlichting zeer geschikt. Ook zijn er verschillende stijlopties: van een moderne look tot industrieel. Voor industriële bedrijven is led verlichting werkplaats een veilige optie om productief bij te kunnen werken.

Energielabel C
Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor Nederlandse bedrijven de verplichting om te beschikken over een energielabel C. Deze verplichting geldt voor winkels, kantoren en hotels met een oppervlakte van 100 vierkante meter. Om jouw bedrijf energiezuiniger te maken, is het zeker zinvol om over te schakelen op LED verlichting. Een energielabel is een maatstaf voor de energie-efficiëntie van een gebouw en is in veel landen wettelijk verplicht. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het gebouw en is een essentieel instrument om de impact van het gebouw op het milieu te beoordelen. Een hoger energielabel betekent dat het gebouw energie-efficiënter is en minder impact heeft op het milieu.

Stappenplan voor de aanschaf van LED verlichting
De aanschaf van LED verlichting is een effectieve manier om het energieverbruik te verminderen en het energielabel van jouw bedrijf te verbeteren. Hier volgen enkele stappen om je te helpen dit te bereiken:

  1. Het is goed om de verschillende opties voor LED verlichting met elkaar te vergelijken. Er zijn verschillende soorten LED verlichting beschikbaar op de markt, zoals: spots, strips, bouwlampen, panelen, et cetera. Het is essentieel om de opties te evalueren en de LED verlichting te kiezen die past bij de eisen van jouw bedrijf. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in LED verlichting en hier een passend advies over kunnen geven.
  2. Overweeg de kwaliteit van de LED verlichting: Bij de aankoop van LED verlichting is het cruciaal om de kwaliteit van de verlichting te overwegen. LED verlichting van hoge kwaliteit zorgt voor consistente verlichtingsniveaus, vermindert de onderhoudskosten en verbetert de algemene sfeer van de werkruimte.
  3. Wanneer je besloten heeft om LED verlichting aan te schaffen, dan dien je ook de juiste lichtkleur te kiezen. Deze lichtkleuren worden uitgedrukt in Kelvin. Daarbij geldt hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler de kleur van het licht wordt. Voor een industrieel bedrijf is industriële led verlichting met een kleurtemperatuur van 5000K ideaal. Voor IT bedrijven is een fris licht prettig om bij te werken. 4000K is hier een geschikte kleurtemperatuur voor.
  4. Bereken de Return on Investment (ROI): Overschakelen op LED verlichting vergt een initiële investering, maar die betaalt zich op de lange termijn terug. Bereken de ROI om de besparingen te bepalen die kunnen worden bereikt door over te schakelen op LED verlichting.
  5. LED verlichting installeren: Zodra de LED verlichting is geëvalueerd en de ROI is berekend, is het tijd om de LED verlichting te installeren. Een professionele installatie zorgt ervoor dat de LED verlichting correct wordt geïnstalleerd en optimale prestaties levert.
  6. Controleer het energieverbruik: Na de overschakeling op LED verlichting is het essentieel om het energieverbruik regelmatig te controleren. Het monitoren van het energieverbruik helpt bij het identificeren van eventuele problemen en geeft inzicht in de bereikte energiebesparing.

Kortom, overstappen op LED verlichting is een effectieve manier om het energieverbruik te verminderen, kosten te besparen en het energielabel van jouw bedrijf te verbeteren. Het evalueren van LED verlichtingsopties, het overwegen van de kwaliteit van de LED verlichting, het berekenen van de ROI, het installeren van LED verlichting en het monitoren van het energieverbruik zijn essentiële stappen om deze voordelen te bereiken. Door deze stappen te volgen, kan jouw bedrijf zijn energieverbruik verminderen, de CO2 uitstoot verlagen en daarmee zijn milieu-impact verbeteren.