Het bereiken van 3,6 miljoen voetbalfans
KNVB beschikt over een database van 3,6 miljoen voetbalfans en -spelers. Het ‘centrale klantbeeld’ geeft de KNVB en zijn partners de inzichten die ze nodig hebben om de liefde voor het spel op een doeltreffende manier onder verschillende doelgroepen te bevorderen.
Wat de KNVB met analytics doet, is behoorlijk uniek. Geen andere sportbond in Europa heeft een database die zo uitgebreid en compleet is als die van de KNVB. Ieder lid van elke voetbalclub in Nederland is in het systeem geregistreerd! Alle Nederlandse voetbalclubs leveren input aan hun database, die nu 3,6 miljoen unieke records bevat. Dat is 21% van de totale Nederlandse bevolking!
Dat houdt in dat er een enorme hoeveelheid data is waaruit inzichten kunnen worden gegenereerd. En de KNVB gebruikt die data goed. Die data leveren soms ook verrassende inzichten op:
- Waarom houden voetballers ermee op? Vanwege de hechtheid van het team. Data hebben aangetoond dat teams met minder verloop en een hogere retentie de beste garantie zijn om spelers langer gemotiveerd te houden.
- De KNVB voorspelt de kaartverkoop voor de wedstrijden van het Nederlandse elftal door naar de verkoop in het verleden te kijken en de huidige verkoopontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Op die manier kan de organisatie indien nodig extra campagnes inzetten om de verkoop te stimuleren.
- Van de ongeveer 200 nationaliteiten die in Nederland vertegenwoordigd zijn, waren er slechts elf niet in de database vertegenwoordigd, wat aangeeft dat de KNVB zijn doel heeft bereikt om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
6 tips voor het opzetten van een data-analytics-traject
Dit zijn de tips van Maarten Hoffer, head of Brand & Marketing bij de KNVB, voor bedrijven die aan het begin staan van hun data-analytics-traject:
- Definieer duidelijk de plek waar je wilt beginnen, maar doe dat vanuit de intentie om het data-analytics-platform voor zoveel mogelijk andere afdelingen en collega’s beschikbaar te maken.
- Neem de tijd om de data op te schonen voordat je die importeert: voorkom ‘GIGO’ (garbage in, garbage out).
- Voeg geleidelijk aan steeds meer databronnen aan het platform toe.
- Leg solide koppelingen tussen de verschillende systemen aan. Een ‘snelle oplossing’ kan snel resultaten opleveren, maar kan in een later stadium tot problemen leiden!
- Leer van andere bedrijven hoe ze analytics hebben gebruikt om waarde te genereren.
- Trek de juiste mensen aan en koester je data-analisten en data scientists.
Lees het volledige verhaal van de KNVB.
Wil je meer weten over hoe je een data gedreven organisatie wordt? Bekijk dan deze paper.