Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Help, support voor SharePoint 2013 verloopt. Wat moet ik nu doen?

Mogelijk heb je het nieuws in de afgelopen weken voorbij zien komen: de Microsoft-support op SharePoint 2013 gaat op 10 april 2018 verlopen. Als je nog gebruik maakt van SharePoint 2013 is er niet meteen reden voor paniek, maar is het wel verstandig om goed na te denken over je volgende stappen. Want wanneer jouw organisatie draait op SharePoint wil je natuurlijk geen enkel risico lopen. In deze blog leggen we uit wat het verlopen van de Microsoft-support op SharePoint 2013 precies betekent en wat je opties zijn.

Wat betekent het verlopen van support op SharePoint 2013?

Microsoft heeft aangekondigd dat op 10 april 2018 de mainstream support van SharePoint 2013 gaat verlopen. Dit betekent dat het product niet meer wordt doorontwikkeld, suggesties voor verbeteringen worden niet meer in de roadmap opgenomen en bugfixes worden alleen nog tegen betaling opgelost. Wel blijf je extended support houden, wat betekent dat beveiligingsupdates wel worden uitgevoerd, dus dat je veilig gebruik kan blijven maken van je SharePoint 2013 omgeving. De mainstream support van dergelijke Microsoft-producten is altijd vijf jaar en de extended support ook. Dit houdt in dat wanneer je nog steeds gebruik maakt van SharePoint 2013, je voor 2023 hoe dan ook overgestapt moet zijn naar een nieuwere versie of naar de cloud.

De opties na SharePoint 2013

Het is zeer aan te raden om zo snel mogelijk keuzes te maken voor de volgende stap, aangezien de kans bestaat dat er toch een probleem gaat ontstaan in je omgeving en Microsoft deze niet meer kan patchen als onderdeel van je support contract. Dit kan erg duur worden, mogelijk zelfs duurder dan het maken van een transitie die uiteindelijk toch vereist is om te doen. Daarom zijn er op dit moment drie opties om de problemen voor te zijn: migreren naar SharePoint 2016 on-premises, de stap maken naar SharePoint Online in de cloud of een combinatie hiervan (Hybride). Welke optie het beste past voor jouw organisatie hangt af van welke licenties er al in werking zijn en hoe je langetermijnstrategie eruitziet. In deze blog gaan we dieper in om het migreren naar SharePoint 2016 en de transitie naar de Cloud.

De opties na SharePoint 2013: SharePoint 2016 of SharePoint Online

Migreren naar SharePoint 2016

Wanneer jouw organisatie nog gewend is om on-premises te werken, is een overstap naar SharePoint 2016 zeker het overwegen waard. Het migreren van alle data kan in het gunstigste geval binnen een week geregeld zijn, waardoor iedereen in je organisatie veilig en snel met de laatste technologieën aan het werk kan. Er zijn ook vele voordelen in SharePoint 2016 ten opzichte van de 2013 variant. Zo is de grootte van de database uitgebreid van 200GB naar 1TB, blijft het platform zelfs draaien wanneer er patches uitgevoerd worden en zorgt het nieuwe ‘compliance center’ voor hulp en ondersteuning rondom de nieuwe privacywetgevingen. Bovendien is de mobiele weergave verbeterd en is er een ‘app launcher’ en ‘feature pack’ geïntegreerd waarmee functionaliteiten kunnen worden toegevoegd aan de omgeving. Kortom, heel veel nieuwe functionaliteiten en verbeteringen, maar dus ook nog drie jaar mainstream support en vervolgens 5 jaar extended support.

Transitie naar SharePoint Online in de cloud

De Office 365 oplossing van SharePoint is een dynamisch platform waarbij alles in de cloud staat opgeslagen. Dit betekent grote besparingen op het eigen serverpark wat niet meer nodig is, inclusief het beheer en de licenties ervan. Bovendien biedt werken in de cloud nog veel meer voordelen; zo wordt het namelijk mogelijk om met Microsoft Groups en Teams aan de slag te gaan, waardoor alle communicatie tussen collega’s via SharePoint Online gaat lopen. Geen losse mails meer of documenten die kwijtraken, alles staat centraal opgeslagen en kan snel geraadpleegd worden. En met de cloud is er geen sprake meer van 3-jaarlijkse nieuwe versies of support dat verloopt: het is een continu verbeterend platform waarbij je verzekerd bent van de laatste updates, beveiligingsvraagstukken en dat alles kan voldoen aan de nieuwe AVG en GDPR.

Het maken van de keuze voor SharePoint 2016 of SharePoint Online

Nu de mainstream support van SharePoint 2013 verloopt, komt er een natuurlijk moment om keuzes te maken voor de volgende stap. Wil je nog on-premises blijven werken en zelf het beheer en de privacy-vereisten in de gaten houden? Dan kan het prettig zijn om de overstap te maken naar SharePoint 2016 wat geen grote migratie hoeft te zijn. Wil je in de toekomst niet meer te maken krijgen met dit soort supportvraagstukken en alle werkzaamheden die niet tot je core business behoren laten beheren door één partij die alles perfect managet? Dan is de overstap naar SharePoint Online in de cloud een perfecte oplossing.

Om een goede keuze te maken, kan het ook verstandig zijn om te kijken naar welke licenties en overeenkomsten er nu al van toepassing zijn. Als je organisatie al een Office 365 licentie heeft zit SharePoint Online hier automatisch bij in, en kost het dus extra om SharePoint 2013 of 2016 nog apart aan te schaffen en te onderhouden. Het kan ook zijn dat jullie gebruik maken van Enterprise Agreements, waarin ook bepaalde elementen van SharePoint opgenomen kunnen zijn. Zonde om gebruik te maken van een aparte omgeving wanneer je al betaalt voor een prachtig product!

Het zetten van de eerste stappen

Nu kan ETTU natuurlijk perfect helpen bij het migreren van je SharePoint 2013 naar SharePoint 2016 of naar de cloud, maar we helpen je ook graag met het maken van een keuze. Wanneer je nog niet zeker weet welke kant je op wilt gaan en wat de te nemen stappen zijn hierin, voeren wij graag een migratieonderzoek uit. Deze quickscan voeren we gedurende een aantal dagen uit bij jou op locatie, om te zien hoe je landschap er nu uitziet en hoe we deze kunnen gaan migreren naar SharePoint 2016 of SharePoint Online. Vervolgens komt hier een concreet advies uit met daarin een voorzichtige roadmap van hoe de migratie eruit zou komen te zien, inclusief de kosten. Dit levert bijzondere inzichten op en een duidelijk en praktisch document waarmee de volgende stap in SharePoint duidelijk benoemd en uiteengezet wordt.

Wil je teleurstellingen en extra kosten voorkomen na het verlopen van de mainstream support van SharePoint 2013? Dan is het nu de tijd om stappen te maken naar SharePoint 2016 of SharePoint Online. Met het migratieonderzoek van ETTU weet je precies waar je aan toe bent en dat de daadwerkelijke migratie snel en professioneel verloopt. Maak nu snel een afspraak voor het migratieonderzoek!