Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Haven van de Toekomst

De haven van Rotterdam kan allang niet meer de grootste van de wereld zijn, zoals zij dat 15 jaar geleden nog waren. Ze kunnen echter nog wel de slimste zijn! 

Meer dan 85% van alle wereldwijd verhandelde goederen heeft op enig moment in zijn levenscyclus een reis per schip afgelegd. Havens spelen dus een cruciale rol in de mondiale en lokale economie. De haven van Rotterdam heeft 90.000 mensen in dienst en dragen 10,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie, oftewel 3,3% van het BBP. En ondanks zware concurrentie op wereldschaal worden we geroemd om onze topklasse service en de uitstekende verbindingen met de rest van Europa. In 2017 riep het World Economic Forum de Nederlandse haveninfrastructuur uit tot de beste ter wereld.

Al eeuwenlang innoveert en verandert de scheepvaartindustrie in een extreem hoog tempo, zoals bijvoorbeeld bij de overgang van zeil- naar stoomschepen en bij technologische ontwikkelingen zoals radio en radar. Nu stoomt de industrie zichzelf klaar voor weer een nieuw innovatietraject: connected shipping.

IoT en de haven van Rotterdam

Connected shipping is een initiatief dat tot stand is gekomen uit een samenwerking tussen IBM en Rotterdam. De eerste stap van dit initiatief is de gehele haven digitaal in kaart brengen. Zo wordt er data over de fysieke haven verzameld om een zogenaamde “Digital Twin” te ontwikkelen. Wanneer de digitale haven in kaart is gebracht worden IoT-sensoren, Augmented Intelligence (AI) en data over de weeromstandigheden gecombineerd zodat er bepaald kan worden of en wanneer een schip dat autonoom vaart de haven kan betreden of verlaten. Het Havenbedrijf Rotterdam stelt zich ten doel om in 2025 de eerste autonome schepen te verwelkomen.

Het Internet op Things congres

Vincent Campfens, Business Consultant bij Port of Rotterdam, verteld tijdens het Internet of Things hoe de haven van Rotterdam, naar overslagvolume gemeten de grootste haven van Europa, de slimste haven ter wereld gaat worden. Hoe, dankzij het digitale transformatieprogramma, Internet of Things, Digital Twins en Autonomous Shipping bijdragen aan de “Haven van de Toekomst”.

Het Internet of Things congres vindt plaats op 24 mei 2018 in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch. Reserveer uw toegangsbewijs hier.