Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hardware laten opkopen? Dit moet je weten

Wist je dat oude hardware zoals computers, servers, monitoren en netwerkapparatuur in sommige gevallen nog geld waard zijn? Maar waar moet de hardware dan aan voldoen? En waar moet je nog meer laten bij de opkoop? We zetten in dit artikel alles voor je op een rijtje.

Welke oude hardware is geld waard?

Welke oude hardware nog waarde heeft, is per opkoper verschillend. We zetten enkele basisregels op een rijtje, om in aanmerking te komen voor opkoop:

  • Vanaf 10 stuks.
  • Apparatuur niet ouder dan 4 jaar.
  • Denk aan oude hardware zoals desktop pc’s, laptops, TFT-monitoren, laserprinters, servers en netwerkapparatuur.
  • Geen defect, kapot of incompleet materiaal.

Maak een volledige lijst met informatie over de aantallen, merknaam en de naam van het model. De opkoper zal vervolgens een offerte opstellen met het aanbod.

Let op de WEEELABEX certificering

Er zijn heel wat hardware opkopers in de markt. Maar hoe maak je nu een goede keuze? Waar je goed op moet letten is de zogenaamde WEEELABEX certificering. WEEELABEX staat voor Waste Electric and Electronic Equipment LABel of Excellence. Dit zijn Europese normen op het gebied van inzameling, opslag, transport, verwerking en recycling van apparaten. Zo weet je dat je een goede keuze maakt met hardware opkopen, met het oog op volksgezondheid, veiligheid en het milieu.

Veilig omgaan met data

Een laptop, harde schijf of andere datadrager staat vaak vol met informatie. Dit kunnen persoonlijke foto’s zijn, maar ook gevoelige bedrijfsinformatie. Heb je alles zelf verwijderd van de apparaten? Dan ben je er helaas nog niet. Om datalekken te voorkomen, moet de data met professionele software verwijderd worden. Naderhand ontvang je dan een lijst en een certificaat, als bewijs voor het verwijderen van de data. Zo loop je geen enkele risico dat informatie uitlekt!