Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Haal het maximale uit jouw data met AI

Watson: van Jeopardy! winnaar tot data-analist

Data zijn het nieuwe goud. Data vormen de basis voor strategische beslissingen. Of data is de nieuwe olie. We kunnen niet meer om deze slagzinnen heen. En dat allemaal om ons duidelijk te maken dat de informatie die we verzamelen via diverse systemen en platformen ons écht kan helpen om het verschil te maken in de toekomst. Procesoptimalisatie, betere klantenservice en sneller beslissingen maken zijn maar een paar van de voordelen die er te behalen zijn. De vraag is natuurlijk, hoe pakken we dat aan? Want in tegenstelling tot goud zijn data wel alomtegenwoordig en zien we vaak door het bos de bomen niet meer. Tijd om kunstmatige intelligentie in te zetten; zo krijg je meer en sneller inzicht in jouw data.

Maak kennis met jouw persoonlijke assistent: Watson

In 2004 vond het IBM-researchteam dat de tijd was aangebroken voor een nieuwe uitdaging na de schaak-overwinning van Deep Blue over Garry Kasparov. Ze gingen aan de slag met het ontwikkelen van een supercomputer met als einddoel een deelname (en zege) in het populaire quizprogramma Jeopardy! Ze maakten hierbij gebruik van meer dan 100 verschillende technieken zoals bijvoorbeeld machine learning, spreektaal-interpretatie en geautomatiseerd redeneren. In 2011 nam Watson uiteindelijk deel aan Jeopardy! en haalde hij de overwinning binnen. Inmiddels is Watson ook beschikbaar voor bedrijven om hen een helpende hand te verlenen in alle facetten van de onderneming. Dus ook bij je data-analyse.

3 redenen om Watson in te zetten in jouw onderneming

  1. Bescherm jouw inzichten: Met Watson houd je complete controle op wat jij belangrijk vindt. Jij blijft eigenaar van jouw data, inzichten en trainingen.
  2. Neem jouw processen onder de loep: Maak je processen slimmer door kunstmatige intelligentie toe te voegen. Van de zorgsector tot energieleveranciers, Watson wordt getraind door experts uit de branche en kan daardoor snel toegevoegd worden aan jouw processen. Hij kent de branche en begrijpt het vakjargon.
  3. Meer weten met minder data: Alle data zijn waardevol, hoeveel je ook hebt. Watson kan aan de slag met jouw data zonder dat extra integratie nodig is. Zo kan jij gebruik maken van gegevens uit een heel scala van bronnen zonder al teveel poespas.

Kunstmatige intelligentie aan het werk

We kunnen natuurlijk blijven vertellen wat de voordelen zijn, maar een stuk interessanter zijn de praktijkverhalen van bedrijven die de stap al zetten. Ontdek waar Watson al processen optimaliseert, klanttevredenheid een boost geeft of vinger aan de pols houdt via systeem-monitoring.

 

Download de whitepaper
Download