Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Globalisering: 3x invloeden (en gevolgen) om rekening mee te houden

Kijken we naar tientallen jaren geleden dan is er één groot verschil te ontdekken: over de hele wereld zijn we steeds meer met elkaar verbonden en bij elkaar betrokken. Natuurlijk heeft de komst van het wereldwijde web hiermee te maken. Ga maar eens na hoe eenvoudig het is om even te videobellen naar Australië of Amerika.

Globalisering zorgt er op haar beurt weer voor dat er van alles verandert in de wereld. Je kunt bijvoorbeeld met gemak shoppen bij een e-commerce shop in China en het is als ondernemer gemakkelijker om over de grens te ondernemen . Dat laatste doe je onder andere met de hulp van een kwalitatief vertaalbureau. In dit artikel lees je meer over de diverse soorten globalisering en de invloeden daarvan.

Welke soorten globalisering zijn er zoal?

Als eerst is het interessant om meer te weten over het begrip globalisering an sich. Het is het beste te omschrijven als een doorgaand proces van internationale uitwisseling van en tussen mensen, informatie, geld en meer. Je kunt hierbij denken aan kennis, maar ook aan cultuur en normen en waarden. Hierbij zijn er drie soorten globalisering te onderscheiden, namelijk:

  • Politieke globalisering: landen gaan steeds vaker samenwerken in plaats van aan de slag als individuele macht. Er is bijvoorbeeld een afname van het belang van nationale overheden te zien. De Europese Unie is een goed voorbeeld van politieke globalisering.
  • Economische globalisering: globalisering heeft ook te maken met een betere samenwerking tussen landen op economisch gebied. Dat betekent dat het eenvoudiger moet zijn om handel te drijven en om arbeidskrachten uit te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan het gemak om als Nederlandse ondernemer een werknemer uit een ander land uit Europa aan te nemen. Of aan het ondernemen over de grens.
  • Culturele globalisering: kijken we naar het culturele aspect van globalisering dan is dat overal om je heen te zien. Denk aan buitenlandse fastfoodketens die je hier ziet, zoals de McDonalds en aan buitenlandse producten in de supermarkt. Ook zie je verschillende gebedshuizen, buurthuizen en andere gebouwen voor diverse soorten geloof in het straatbeeld in Nederland.

Gevolgen van globalisering voor de gewone mens

Als Nederlandse consument merk je zeker wat van de globalisering. Een van de grootste gevolgen en direct voordelen is dat jij voordelig kunt shoppen in andere landen. Daarvoor hoef je geen duur vliegticket aan te schaffen, want je kunt gewoon vanaf je comfortabele bank winkelen bij Chinese e-commerce webshops zoals AliExpress en Wish. Er is een grotere concurrentie op de markt waardoor er altijd wel een voordelig aanbod van producten of diensten te vinden is.

Dat heeft niet alleen invloed op je koopgedrag, maar ook op je loopbaan. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos door globalisering. Omdat Nederland onderdeel is van de Europese Unie is het mogelijk om in het buitenland (een land binnen de EU) te werken zonder dat je daarvoor een vergunning of iets hoeft aan te vragen. Met het huidige personeelstekort in ons land is dat voor de arbeidsmarkt niet altijd even handig, maar als consument heb je dus ruim de keuze wanneer het om je carrière gaat.

Gevolgen van globalisering voor ondernemers en bedrijven

Dankzij globalisering is er meer mogelijk op het gebied van internationale handel. Je hebt dus de mogelijkheid om over de grens te kijken met je organisatie. Maar: het is wel zaak om dit direct goed aan te pakken, zodat je eventuele concurrenten voor bent. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de IT-branche dan is het goed om te weten hoe je je buitenlandse doelgroep moet bereiken. Het is een must om daarvoor een vertaalbureau in te schakelen dat je kan helpen bij de aansluiting op je internationale doelgroep.

Met de juiste internationale contentmarketing én natuurlijk de nodige voorbereiding voor internationaal ondernemen is het nog steeds een uitdaging, maar ben je al wel goed op weg. Door de globalisering is het namelijk in verhouding eenvoudig om ook in het buitenland te ondernemen. Er is echter eveneens een negatieve invloed van globalisering op de wereldwijde economie te zien. Het zorgt er onder andere voor dat grote multinationals alleen maar meer macht krijgen, dat er meer concurrentie is en dat laaggeschoolde banen in ontwikkelingslanden op de tocht staan. Er zullen altijd gebieden zijn die amper profiteren van de globalisering waardoor zij arm en onderontwikkeld blijven.

Gevolgen van globalisering voor het milieu en de wereld

Tot slot is het goed om te weten dat globalisering niet alleen invloed heeft op de mens en de arbeidsmarkt, maar ook op het milieu en de wereld. Hoewel het lastig is om de precieze impact van globalisering op het milieu en zo ook op het klimaat te onderzoeken, is het wel duidelijk dat er een verband is te vinden. Zo wordt er meer gebruik gemaakt van stroomvoorziening en energie, transport en industriële producten waarbij veel CO2 vrijkomt. 

Hoewel deze zaken ook zonder globalisering zouden worden gebruikt en uitgevoerd, is de mate waarop er gebruik van wordt gemaakt enorm gestegen de laatste tientallen jaren waardoor de druk op het milieu is toegenomen. Dat heeft naast de stijgende CO2-uitstoot te maken met ontbossing en uitputting van natuurlijke bronnen voor de productie van bepaalde producten. Kortom: globalisering heeft veel invloed en zo impact op hoe we leven, hoe we werken en hoe de staat van de wereld is waardoor het een onderwerp is waar we niet onderuit komen in ons dagelijks leven.