Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Gelukkig levert een crisis ook goede dingen op

De afgelopen weken hebben wij onze klanten in de zorg, onderwijs en zakenwereld op manieren kunnen helpen waar we stiekem best wel een beetje trots op zijn. Meer dan ooit werd de zingeving van het werk wat we doen duidelijk. Dat gaat in het bijzonder op voor de ICT-uitdagingen voor onze klanten in de zorg. Hier konden we acuut helpen mensen op afstand te laten werken. Stonden en staan we met raad en daad bij voor hulpvragen. En, hebben we het leven van patiënt en zorgverlener een stuk makkelijker gemaakt door de razendsnelle ontwikkeling van handige en nuttige apps. De meest in het oog springende activiteiten hebben we op een rij gezet.

Apps voor de zorg

Gratis beddentelling-app voor de ziekenhuizen

Het was vrijdag 20 maart toen Amsterdam UMC ons heeft verzocht om een app te ontwikkelen die beschikbaarheid en geschiktheid van bedden voor Covid-19 patiënten bijhoudt en inzichtelijk maakt. In de loop van hetzelfde weekend hebben wij onze krachten gebundeld om de app klaar en bruikbaar te maken. Vervolgens hebben zo’n 20 medewerkers van Amsterdam UMC met hun smartphones in de hand een ronde gemaakt over alle afdelingen. Alle voor Covid-19 patiënten beschikbare en geschikte bedden waren binnen no-time geïnventariseerd. Zowel de app als de implementatie daarvan is nu kosteloos beschikbaar voor elke ziekenhuis in Nederland.

Extra diensten-app voor zorgmedewerkers

Op verzoek van een ziekenhuis uit Gelderland hebben wij een applicatie ontwikkeld die het voor zorgmedewerkers simpel maakt om extra diensten te draaien. Medewerkers en flexwerkers zien in de app beschikbare diensten, die door de managers en afdelingshoofden zijn aangemaakt. Als ze deze diensten willen en kunnen draaien, kunnen ze zich daarvoor aanmelden. De leiding ontvangt dan een e-mail met contactgegevens van een persoon die zich heeft aangemeld. Op basis van deze gegevens kan de leidinggevende bepalen of de aanmelder geschikt is voor de dienst en kan de persoon in kwestie benaderen. Ook deze app is nu gratis beschikbaar voor andere ziekenhuizen en zorginstellingen.

Zorg.png

Gratis hulplijnen thuiswerken en zorgapps bouwen

Terwijl op de zorglocaties overuren worden gedraaid, houden vele bedrijven en organisaties hun deuren dicht. Door de maatregelen tegen verspreiding van corona-virus moeten hun medewerkers binnen zeer korte tijd leren om zo productief mogelijk thuis te werken. Wij hebben een gratis hulplijn geopend ter ondersteuning van al het IT-personeel van grote organisaties, die thuiswerken faciliteren.

Als gevolg van het thuiswerken werken bepaalde processen niet meer, omdat deze processen nog niet digitaal waren. Ook ontstaan er nieuwe processen die direct digitaal gemaakt dienen te worden. Het Microsoft Power Platform is bij uitstek geschikt om razendsnel processen te digitaliseren en te automatiseren. Wat hiervan de mogelijkheden zijn, hoe het precies werkt en wat erbij komt kijken is voor velen nog de vraag, omdat ze simpelweg nog onvoldoende bekend zijn met de mogelijkheden van het Power Platform. Om die reden hebben we een hulplijn opgezet om te helpen bij het beantwoorden van vragen over de ontwikkeling van dit soort apps. En – waar nodig – om te ondersteunen bij de ontwikkeling ervan. Klanten en organisaties kunnen ten alle tijden bij deze hulplijnen terecht.

Webinarreeks ‘Werken op afstand’

Efficiënt thuiswerken heeft voor vele organisaties nu de hoogste prioriteit. Wij begrijpen als geen ander wat voor uitdaging het kan zijn, want deze is vaak veelomvattend. Het is een kwestie van techniek, van inrichting en configuratie, van beheer, van gebruikersadoptie, van kosten management en nog veel meer. Vooral grote bedrijven kunnen daarmee worstelen. Wij delen onze expertise, ervaring en hulpmiddelen om deze opgave te verlichten. Een van de manieren hoe we dit doen is via de webinarserie ‘Werken op afstand’ waarin meerdere malen per week experts hun expertise delen over een bepaald onderwerp. De informatieve sessies bieden concreet toepasbare informatie en er is gelegenheid om vragen te stellen. Met meer dan 250 aanmeldingen is de reeks een groot succes dat ook de komende periode zal worden voortgezet.

Dit is wat we allemaal al hebben besproken:

De opnames zijn terug te vinden op onze website. Voel je ook vrij om aan te sluiten bij de webinars die nog gaan komen. Een overzicht daarvan vind je op https://www.rapidcircle.com/webinars2020.

Hulplijnen thuiswerken.png

Gratis adoptiemiddelen

Door jarenlange ervaringen met het helpen van gebruikers van grote organisaties om optimaal te kunnen werken met oplossingen zoals Microsoft Teams, beschikken we over heel veel handige hulpmiddelen voor gebruikers. Een deel van deze adoptiemiddelen hebben we in deze periode gratis beschikbaar gesteld voor klanten.

Tips & tricks in blogs

Om onze klanten te ondersteunen in hun zoektocht naar de thuiswerkoplossingen, hebben wij naast de webinars ook meerdere informatieve blogs en papers ontwikkeld die te vinden zijn op onze website. De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:

  • Hoe krijg je zoveel mogelijk medewerkers optimaal thuis aan het werk in de COVID-19-tijden?
  • Efficiënt vergaderen online. Hoe doe je dat?
  • Snel Microsoft Teams uitrollen? Dit zijn de risico’s en zo kun je ze het hoofd bieden.

Het goede nieuws is bovendien dat er nog veel meer nuttige artikelen en papers aankomen.

Versnelde uitrol cloud werkplekken en virtualisatie-oplossingen

Nu er vaak verplicht thuis dient te worden gewerkt komen vele organisaties met een on-premise datacenter in combinatie met een virtuele werkplek capaciteit tekort. In de wetenschap dat aanschaf van nieuwe hardware en licenties best kostbaar kan zijn, bieden we daarvoor een beter alternatief. Zo hebben we verschillende klanten kunnen helpen om versneld een virtuele werkplek in de Microsoft cloud te implementeren en in te richten. Nu kunnen hun medewerkers veilig bij al hun bestanden en applicaties zonder dat de organisaties flinke investeringen hoeven te doen. En, door het gebruik van Windows Virtual Desktop kunnen on-premise applicaties en bestanden beschikbaar worden gemaakt via deze virtualisatie toepassing.

Teams Emergency Deployment: snel en gecontroleerd live met Teams

Tijdens het snelle en efficiënte (samen)werken thuis moet ook dataveiligheid worden gewaarborgd. Binnen zeer korte tijd hebben wij een aantal klanten mogen helpen om dit voor elkaar te krijgen met behulp van versnelde implementatie en adoptie van Microsoft Teams, gericht op vergaderen online. Wat ons betreft is Microsoft Teams de oplossing voor snel, efficiënt en veilig (samen)werken en modern vergaderen zonder naast elkaar te hoeven te zitten. Althans, dat laatste mogen wij nu niet eens.

Tijdens deze versnelde uitrol van Microsoft Teams is governance heel belangrijk om het risico van problemen met beheerrechten, wildgroei van Teams, kanalen en naamgeving te vermijden. Speciaal hiervoor ontwikkelde we Teams Emergency Deployment waarmee een organisatie in een enkele dagen gecontroleerd live gaat met Microsoft Teams. Teams Emergency Deployment is bij vele organisaties succesvol toegepast en kan nog steeds worden ingezet voor organisaties die Microsoft Teams willen gaan gebruiken.

Live Events organiseren voor onze klanten

Meerdere klanten hebben ons verzocht of we konden helpen bij het verzorgen van de techniek voor online bijeenkomsten met de hele organisatie. Dat hebben we gedaan door de inzet van een Microsoft Teams Live Event. Tijdens een online bijeenkomst van een van onze zorgklanten werden artsen, verpleegkundigen en andere personeelsleden bijgepraat over werkaanpak rondom Corona. Na deze opstart werden klanten in staat gesteld om soortgelijke webinars voortaan zelf te verzorgen.

Governance in Azure voor eens en altijd goed

Al ruim voor de start van de crisis ontwikkelden we een oplossing voor Shell die ervoor zorgt dat binnen het cloud computing platform Azure het beheer en de toegankelijkheid van personen, rollen, afdelingen voor verschillende databronnen, applicaties en services efficiënt, veilig en geautomatiseerd plaatsvindt. En van waaruit ook budgetbeheer wordt verzorgd. Nu steeds meer organisaties kiezen of overwegen Azure te gebruiken als cloud platform helpt deze tool om governance vanaf de start direct goed te regelen. De juiste basisinrichting en governance zijn cruciale stappen bij het in gebruik nemen van Azure.

Azure blog.png

Practice what you preach

Ook wij zijn aan het thuiswerken. Wanneer wij het over onze expertise op het gebied van (samen)werken op afstand hebben, zijn dat niet alleen maar woorden. Al vanaf de oprichting van Rapid Circle in 2008 zijn wij gewend om al dan niet samen te werken op afstand. Toch was het ook voor ons even wennen, dat ook echt iedereen thuis aan de slag moest. Hier vind je een videobewijs dat het inmiddels best wel aardig lukt: this is how we roll!

Vitamineboost met een fruitbox

Om onze collega’s te bedanken voor hun enorme inzet en prachtige resultaten die wij nog steeds boeken, hebben we iedereen voorzien van een fruitbox. Iedereen kan wel in deze rare tijden een vitamineboost gebruiken!

Fruitbox.png

From RC with love

In deze moeilijke tijd gaat ook onze hart uit aan alle kanjers in de ziekenhuizen, universiteiten, scholen en zorginstellingen.

Thanks a million namens Rapid Circle!