Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Eye Opener — the Future of Mobility

Geschreven door: Lisanne van Nieuwker, gebaseerd op het werk van Robbert Dijkstra ‘The Future of Mobility – McKinsey’

“In deze ‘Eye Opener’, waarbij de focus ligt op mobiliteit van de toekomst, lichten we nogmaals Boston Dynamics uit met een update over hun logistieke robots, welke elkaar een hand geven: dit bewijst hoe snel technologie zich ontwikkeld, gedreven door trends, vraag en economische beweegredenen, en niet te vergeten onze nieuwsgierigheid als mens en de mogelijkheden om onze horizon te verbreden als het om technologie gaat.

In dit spectrum zien we een interessante en actuele trend; de autonome auto. Terwijl de gemiddelde auto bezitter nog altijd een zo genaamde “ICE auto” rijden (International Combustion Engine –  benzine gebruikers) en sommige mensen de hybride en elektrische auto uitproberen. Zijn de grootste spelers binnen de automotive markt bezig met het ontwikkelen en realiseren van een volledig automatische auto. En als we ze mogen geloven, zal dat in de dichtbije toekomst een feit worden.

Alles wat beweegt zal autonoom worden

Er zijn twee hoofd redenen welke ten grondslag liggen aan de gigantische groei van automatische auto’s.

Ten eerste, de technologie kosten curve, laat een serieuze dalende trend lijn zien.

  1. Electrische motors zullen sneller ontwikkelen dan benzine motoren;
  2. Batterijen kunnen meer stroom opslaan, en worden goedkoper;
  3. Computers zullen, sneller, kleiner en goedkoper zijn;
  4. Camera’s zullen beter, kleiner en goedkoper zijn;
  5. Connectiviteit zal sneller, goedkoper en wijdverspreid zijn.

Ten tweede, is er een hoge vraag naar het product; zowel inwonders als regeringen gaan inzien dat transport, goedkoper, sneller, betrouwbaarder, velliger, en minder vervuilend moet zijn. Note: Ondanks dat vervuiling een grote reden is, zijn vooral kosten besparings redenen – niet ideologisch –  de grootste beweegreden om elektrisch en automatisch gedreven auto’s op de markt te brengen.

Desalniettemin, duidelijk is wel dat deze twee trends beide één duidelijk pad volgen: zelf gedreven, elektrische auto’s.

Software is eating the world

De aller eerste moderne auto werd gebouwd in 1886 door Carl Benz, en wordt sinds dien bestuurd door mensen. Hoe krijgen we een auto zover dat deze weet hoe het zichzelf moet besturen? 
Het antwoord, op veel uitdagingen vandaag de dag, is Artificial Intelligence. Door het voeden van data structuren welke zo zijn gemaakt dat ze functioneren zoals bijvoorbeeld het menselijk brein. Door deze op algoritme gebaseerde structuren, kan men een neurologisch netwerk creëren. Hoe meer dit neurologische netwerk, ‘ziet’, ‘leert’ en ‘oefent’, hoe beter het zal functioneren.

Tesla geeft hierin een mooi voorbeeld. Tesla’s fleet, werkt als een bovengenoemd netwerk, wanneer één auto iets nieuws leert, wordt deze nieuwe vaardigheid opgenomen door de gehele wagenpark.

Hoe lang nog?

Wanneer de grootste hindernissen zijn overwonnen op technisch vlak, geloven experts dat de ontwikkelingen snel zullen gaan. Het heeft ons immers slechts 13 jaar gekost om de auto in ons leven te omarmen en het leven van paarden wagen ver achter ons te laten liggen.

Source: Medium

Training Data Driven Organisations

Tijdens onze nieuwste training Data Driven Organisations, zal de schrijfster van deze blog, Lisanne van Nieuwkerk, het hebben over de laatste technologie, strategieën en trends als het aan komt op een data gedreven organisatie. Lees hier meer