Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Embracing BYOD in the Enterprise

BYOD: het belang van een mensgerichte aanpak

Lange tijd waren IT-afdelingen gericht op controle en standaardisatie. Er kon niet of nauwelijks afgeweken worden van de standaard corporate hardware- en softwareopties. Maar nu kan niemand er meer om heen: Bring Your Own Device (BYOD) heeft een plek veroverd op de IT-agenda van menig bedrijf. In deze whitepaper wordt beschreven waarom bedrijven zich moeten voorbereiden op BYOD en welke strategieën er zijn om BYOD in een organisatie mogelijk te maken, waaronder de mensgerichte aanpak voor BYOD.

BYOD: belangrijk onderwerp op de IT-agenda
Uit onderzoek van Forrester Research blijkt dat meer dan 53% van de medewerkers eigen technologie gebruikt voor werkdoeleinden. Alarmerend voor IT-afdelingen is dat naar schatting 77% van het management eigen hardware aanschaft. Dat geeft wel aan dat BYOD een gebruikersgedreven ontwikkeling is waar terdege rekening mee gehouden moet worden. In deze whitepaper wordt gepleit voor een aanpak waarbij de gebruiker centraal staat in plaats van devices, de mensgerichte aanpak voor BYOD. Zodra het mogelijk is om de gebruikerservaring, data en toegang tot applicaties te beheren op een hoger niveau, boven dat van de devices, ontstaan er verschillende opties om BYOD te ondersteunen. Zonder dat dit ten koste gaat van IT efficiency, security of compliance.

Een mensgerichte aanpak in plaats van focus op devices
Een mensgerichte aanpak voor BYOD wil overigens niet zeggen dat de traditionele behoefte aan beheer op device-level verdwijnt. Want gebruikers willen kunnen schakelen tussen verschillende devices, inclusief devices die niet goedgekeurd of gecontroleerd zijn door de IT-afdeling. IT-afdelingen moeten er dus voor zorgen dat het op Windows gebaseerde computergebruik dynamischer wordt en dat ze nieuwe manieren vinden voor veilig gebruik van tablets en smartphones in privébezit. Als IT-teams niet in staat zijn op een juiste manier te reageren, zullen gebruikers hun eigen oplossing kiezen, waarbij meestal niet wordt gekeken naar veiligheid en compliance, maar vooral naar de eigen productiviteit.

Aanpak voor BYOD – de succesfactoren
De mensgerichte aanpak voor BYOD draait om deze twee belangrijke aandachtspunten:

  • Zorgen voor context-aware desktops
  • Zorgen voor probleemloze enterprise mobility

Lees verder over BYOD en wat de succesfactoren zijn bij de implementatie van een gezonde BYOD-strategie.