Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Efficiënter werken: 4 tips voor ondernemers met eigen webshop

Het runnen van een webwinkel is iets dat menig ondernemer in Nederland doet. Dit vereist niet alleen passie en toewijding, maar ook een doordachte aanpak om de efficiëntie volledig te waarborgen. Als eigenaar van een webwinkel moet je verder denken dan alleen het online zetten van een online website waar goederen worden verkocht.

Zo is het een must om je werkprocessen zodanig te optimaliseren dat je constant een concurrentievoordeel behoudt én dat je webwinkel blijft groeien. In dit artikel delen we daarom onmisbare tips om efficiënter te werken om zo je webshop naar een hoger niveau te tillen en meer geld te verdienen. Wat noppenfolie kopen en een CRM-systeem daarmee te maken hebben, lees je hieronder.

1. Gebruik geavanceerde e-commerce platforms met CRM

Wat je in ieder geval moet weten, is dat het aantal webwinkels in Nederland de laatste jaren enorm gestegen is. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Om je concurrentie voor te blijven, is het een must om te investeren in efficiënter werken. Dat doe je onder andere door gebruik te maken van een krachtig e-commerce platform, dat als ruggengraat van je webshop dient. Ga voor een platform met uitgebreide functies die soepel werken, zoals voorraadbeheer en marketingtools.

Dat soort platforms kunnen veel processen automatiseren, wat je als ondernemer tijd, moeite en zo ook geld scheelt. Die tijd kun je beter steken in het strategisch laten groeien van je onderneming. Goed om te weten: implementeer Customer Relationship Management (CRM); een waardevolle tool om interacties met klanten te beheren. Hiermee kun je je richten op de behoeften van je klanten en op basis daarvan ook weer nieuwe klanten aantrekken.

2. Zorg voor een soepel inpak- en verzendproces

Een ander onderdeel van je webwinkel waar waarschijnlijk veel tijd te winnen valt, is het inpak- en verzendproces van bestellingen. Een bestelling wil je het liefst aantrekkelijk inpakken en versturen, zodat de kans groot is dat een klant nog eens iets bij je bestelt in de toekomst. Kies daarom voor stevige, kwalitatieve én aantrekkelijke verpakkingsmaterialen die er professioneel uitzien en waarmee je de bestellingen op een goede manier in kunt pakken en verzenden.

Naast aantrekkelijkheid is het van belang dat je je pakketten zo verstuurt dat een bestelling volledig en zonder beschadiging bij de ontvanger terechtkomt. Een tip daarbij is om te gaan voor noppenfolie kopen, zodat je de producten in een beschermende laag kunt wikkelen of verpakken voordat je ze in de doos doet. Dergelijke verpakkingsmaterialen zorgen voor een gestroomlijnd maar bovenal kwalitatief werkproces waarbij je tijd kunt winnen, omdat pakketten minder snel terug worden gestuurd.

3. Laat je webwinkel optimaliseren voor snelheid

Ook handig om te weten: websites die langzaam laden, jagen bezoekers weg. Dat geldt ook voor online shops. Zorg er daarom voor dat je webshop een snelle laadtijd heeft zodat je mogelijke klanten niet uiteindelijk bij de concurrent gaan shoppen. Je kunt flink wat tijd winnen door de afbeeldingen die op de website staan te comprimeren en door te investeren in een betrouwbare hosting. Daar betaal je misschien iets meer voor dan gemiddeld, maar daarmee kun je uiteindelijk wel weer meer geld binnenhalen.

Wat veel ondernemers niet weten, is dat een snelle laadtijd ook van invloed is op de resultaten in de zoekmachines. Een website die snel laadt, scoort namelijk een hogere plek in Google (en andere zoekmachines) dan een website met een langzame laadtijd. Ook dat zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken, terwijl je in de tussentijd nieuwe klanten binnen kunt halen. Een hogere ranking betekent immers: meer zichtbaarheid en vindbaarheid. Dat is ideaal voor ondernemers in de e-commerce.

4. Vereenvoudig het betaalproces op je website

Waar je tot slot veel tijd en vooral energie kunt winnen, is het betaalproces in je webwinkel. Klanten willen het liefst binnen enkele simpele stappen een bestelling kunnen plaatsen. Dat betekent dat ze binnen een paar klikken klaar moeten kunnen zijn. Als webshopeigenaar moet je daarom investeren in het vereenvoudigen van het bestelproces op je website. Bied diverse opties om te betalen aan, zoals betalen via iDeal, via PayPal of met behulp van een creditcard. Overweeg ook het aanbieden van zogeheten one-click check-outs.

Geen enkele klant wil namelijk al te veel moeite hoeven doen om een bestelling te plaatsen. Over het algemeen geldt: des te eenvoudiger dit proces is, des te groter de kans is dat ze hun aankoop afronden én dat ze nog eens terug zullen komen om nog een aankoop te doen. Dat levert jou meer omzet en zo meer winst op. Kortom: investeer in het gebruiksgemak van de klant om zelf efficiënter te werken en om op die manier meer geld te verdienen met je webwinkel.