Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Eerste hulp bij nood aan developers: Outsourcing

Tien jaar geleden was de financiële crisis op zijn hoogtepunt en was het voor veel bedrijven vechten om het slagveld zonder al te veel kleerscheuren te verlaten. Inmiddels is de kredietcrisis bedwongen en zitten bedrijven volop in een nieuwe crisis. Er is namelijk geen deskundige en betrouwbare softwareontwikkelaar meer te vinden in ons land. Hoe pak je dit tekort aan experts aan? Dat vertellen we je in deze blog!

Klanten verwachten steeds nieuwere en betere softwaretoepassingen, dat is niemand ontgaan. Bedrijven moeten mee met de tijd. Waar een ICT-investering de afgelopen vijf jaar vaak een no-go area was, is het nu een absolute must.

Gezocht: gemotiveerde developers met frisse blik

Sta je aan het roer van een softwarebedrijf, dan is het cruciaal dat je software levert die de business-ontwikkeling van klanten een boost geeft. Leid je een ‘gewoon’ bedrijf, dan wil je software die ervoor zorgt dat jij de concurrentie het nakijken geeft. In beide gevallen is er nood aan modern opgeleide developers die hierin het verschil maken. Programmeurs waarvoor de nieuwste programmeertalen geen geheimen kennen, experts die met frisse blik naar innovatie en zakendoen kijken.

Deze programmeurs zijn helaas moeilijk te vinden. En als je er al eentje vindt, dan worden ze voor je neus weggekaapt door een bedrijf met:

  1. Een hipper pand
  2. Een jong en dynamisch team
  3. Een flitsend imago
  4. De allernieuwste tech-snufjes

Huurt jouw bedrijf een superhip pand in de Amsterdamse of Rotterdamse binnenstad? Dan zit je wel goed want in zo’n setting wil iedereen wel werken. Moderne start-ups met een inspirerende business, flexibele werktijden, de allernieuwste tech-snufjes, airhockeytafels en vega-lunches hebben geen probleem om die felgebeerde, goed opgeleide en creatieve developer te vinden.

Noodplan voor minder hippe bedrijven

Niet iedere onderneming is een moderne start-up met tafelvoetbaltafels. Maar niet getreurd, voor deze bedrijven zijn er grofweg drie opties. Elk met voor- en nadelen. We zetten ze graag voor je op een rij:

  1. Detachering
    Dit was ooit een gouden greep. Goede kwaliteit en nauwelijks risico. Tegenwoordig hebben detacheringsbedrijven nauwelijks personeel om te outsourcen. Is dat personeel er wel? Dan gaat het je behoorlijk wat kosten. De vraag naar dit handjevol specialisten is groot, dus een detacheringsbureau kan er ook voor kiezen om niet met je in zee te gaan.
  1. Zoek het buiten de grenzen
    Niet zo’n gek idee. In sommige landen zitten hoogopgeleide programmeurs te springen om werk. Maar de risico’s zijn groot. Past iemand bij jouw bedrijfscultuur? Hebben ze de juiste skills? Zal hij of zij niet vereenzamen? En dan heb je natuurlijk nog de rompslomp van IND-procedures.
  1. Outsourcen
    O ja, outsourcen, hoor ik je denken. En je hebt gelijk. Begin deze eeuw bereikte deze vorm van zakendoen een hoogtepunt en het liet een wrange nasmaak na. De bedrijven uit India, Vietnam, China en Pakistan waren cultureel zo verschillend dat de samenwerking niet van de grond kwam zoals wij Nederlanders het graag zagen. Maar we zijn vijftien jaar verder nu, en er is veel veranderd en geleerd. Het uitbesteden van softwareontwikkeling aan een betrouwbare partner kan daarmee een prima oplossing zijn.

Outsourcing 2.0

We zijn er inmiddels achter dat outsourcing (of in dit geval nearsourcing) het beste werkt met experts uit landen die dichter bij huis zijn en qua cultuur nauwelijks verschillen met de onze. Om de hoek spreken ze prima Engels en – het allerbelangrijkste – zijn ze modern, supergoed, en universitair opgeleid. Met om de hoek denken wij bijvoorbeeld aan Roemenië, Polen of Rusland. Developers werken er geconcentreerd aan projecten en zijn gespecialiseerd in de modernste programmeertalen. Ze wonen niet in een flatje van 5m2, maar in een huis met highspeed internet. Ze lezen literatuur en BBQ’en in het weekend met hoogopgeleide vrienden. Klinkt bekend?

Voorwaarden voor succes

Nearsourcing is dus misschien dé oplossing voor het probleem van schaarste, want veel alternatieven zijn er niet voor bedrijven. Blijven werken met werving- en selectiebureaus die niet de mensen kunnen aanleveren die je zoekt is zonde van jouw tijd en geld.

Is outsourcing dan het wondermiddel dat elk ICT-probleem oplost? Nee, maar wil je de waarde van nearsourcing ten volle benutten dan zijn er een aantal voorwaarden voor succes.

  1. Efficiency. Things come, things go! De ene keer is er overwerk omdat een paar projecten tegelijk afgeleverd moeten worden, de andere keer zitten een aantal mensen weken of maanden niets te doen. Dat zorgt dus voor extra kosten (overwerk, inhuren van dure extra mensen) of in het andere geval betaal je salaris en heb je geen omzet. Een nearsourcing bedrijf is heer en meester in het flexibel met pieken en dalen omgaan.
  2. Geen rotklusjes, alsjebelieft. Huur programmeurs niet in voor een paar rotklusjes waar jouw vaste medewerkers een hekel hebben. Ben je serieus en wil je je business echt vooruithelpen? Schakel dan bedrijven in met hyperintelligente en kundige mensen om geavanceerde programma’s ontwikkelen. Kies voor experts die sociaal en cultureel dezelfde waarden hanteren als Nederlandse medewerkers.
  3. Partnership: Zie ‘vreemde’ opdrachtnemers als partners, ze realiseren ten slotte een aanzienlijk deel van je projecten. Om te profiteren van hun superieure, moderne kennis en denkwijze, zal je een relatie met de vreemdelingen-van-even-verderop moeten aangaan. Gebruik ze als volwaardig sparringpartner. Houd de samenwerking in stand en laat het niet bij één project. Besteed een aanzienlijk deel van je development uit voor de komende 3 tot 10 jaar. Dan hebben zij zekerheid en kan jij groeien. Want als jouw concurrenten niet kunnen leveren wat hun klanten zoeken, en jij wel…dan maak je het verschil!

En wat kost dat outsourcing?

Minder dan 50% van je lokale kosten! In ruil krijg je software waar je dezelfde prijs voor vraagt als bedrijven die werken met dure Nederlandse medewerkers. Dat is wat je noemt ‘business-ontwikkeling’.

Naast kostenbesparing zijn er nog meer outsourcing voordelen. Denk maar aan minder afhankelijkheid van interne specialisten, een win-win situatie bij het uitbesteden van een flink deel van je softwareontwikkeling, risicospreiding, behoud van business en de garantie dat je komende jaren kunt leveren. Wil je meer weten over hoe uitbesteding jouw kosten aanzienlijk kan verminderen? Vraag een outsourcing partner om advies!