Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een sterk merk? Begin bij het inspireren van je medewerkers

Met een nieuw logo of opgefriste visuele identiteit heb je nog geen sterk merk. Integendeel, want een sterk merk neerzetten begint van binnenuit de organisatie. Het fundament van een sterk merk zijn de medewerkers. Stuk voor stuk mensen met een eigen identiteit, die snakken naar een gedeelde visie en passie. Een internationaal opererende corporate organisatie heeft al gauw te maken met 1.000, 10.000 of zelfs meer medewerkers die het merk moeten beleven en uitdragen. Hoe beweeg je hen om jouw corporate merk uit te dragen?

Veranderen van medewerkers vindt niet van de ene op de andere dag plaats. Een transitie van communicatie is nodig om medewerkers intern te bewegen. Om medewerkers te boeien, binden en behouden voor de organisatie, zet je internal branding in. Blijf communiceren wat er verandert en nog belangrijker: gedraag je er vooral ook naar. Maak er een beleving van. Medewerkers moeten over de hele organisatie – van productiemedewerker tot verkopers en van directie tot schoonmakers – het merk op dezelfde manier beleven. Pas dan kunnen zij zich met het merk identificeren. Blijf daarbij strikt trouw aan de identiteit van de organisatie. Je communicatie, gedrag en de symboliek moeten volledig in overeenstemming zijn, anders wijk je af van de kern van het verhaal en is de verandering niet meer overtuigend.

De basis van verandering is dat je begint met informatie te delen en terug te ontvangen. Luister naar waar behoefte aan is binnen de organisatie. Ga het gesprek aan met medewerkers, directie, aandeelhouders en andere belanghebbenden, bovenal praat persoonlijk met vaste klanten.

Van een passieve houding naar co-creatie

Het klinkt gemakkelijk. Maar het kost tijd om dit intern door te voeren. Hebben jouw medewerkers een passieve houding? Volgens onderstaande model bevind je je in de fase van “Communicatie 2.0”. Als de verandering verloopt zoals gepland, gaan medewerkers langzamerhand het nut inzien van de veranderingen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Hun houding verandert, en tenslotte hun gedrag. Eerst worden ze steeds actiever, om vervolgens te willen participeren, ze geven gerichte reacties. In grote, wereldwijd opererende multinationals kan dit totale veranderproces tot wel 9 jaar in beslag nemen, omdat je van nul af aan een organisatie moet trachten te veranderen.

 

 

De meest effectieve, dus ideale situatie bestaat uit het vormen van een community. In onderling verband zoeken medewerkers elkaar op om creatief mee te werken, te ‘coöpereren’. Als dit succesvol is, is men veel sneller bereid tot écht samenwerken, te collaboreren. Het is de opstap naar de ultieme vorm van ‘cocreatie’. Dan staat iedereen met elkaar volledig in verbinding en het beoogde netwerkeffect kan tot volle wasdom komen. Medewerkers inspireren elkaar en delen volop informatie, kennis, ervaringen en persoonlijke wijsheid. Het bedrijf bevindt zich nu in de fase van “Communicatie 4.0”.

Toegang tot informatie en technologieën

Het altijd en overal toegang hebben tot informatie en technologieën maakt het mogelijk om samen te werken tussen medewerkers, locaties, teams en projecten. Gedurende dit hele proces moet je informatie en data overal toegankelijk maken. Je probeert eigenlijk een netwerkmodel te realiseren. Een netwerkorganisatie ontstaat, groeit en bloeit wanneer medewerkers en gerelateerde derden gezamenlijk connected professionals worden en blijven.

Enkele voorbeelden van hulpmiddelen en technologieën om communicatieprocessen te standaardiseren in een netwerkmodel: Brand Identity & Template Management Software, Digital Asset Management en Marketing Resource Management.

Wereldwijd dezelfde corporate stijl toepassen

Wereldwijd wordt dezelfde stijl toegepast. Dat zorgt voor een professionele, uniforme uitstraling. Processen blijven strak georganiseerd, maar medewerkers behouden de mogelijkheid om de materialen aan te passen aan de lokale markt. Medewerkers behouden hun vrijheid en creativiteit en jij behoudt het overzicht en de corporate eindcontrole.

Benieuwd hoe je klein kunt beginnen? Met iWRITER 365 heb je overal en altijd toegang tot Office templates (PowerPoint, Outlook, Word en Excel). Iedereen gebruikt de huisstijl, logo’s, visuals en gekoppelde gegevens op dezelfde manier. Bekijk de video of vraag vrijblijvend de demo aan.