Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een nieuwe rol voor IT in de moderne BI wereld

Van dataproducent naar selfservice dienstverlener

Er is meer te halen uit Business Intelligence (BI). Omdat het beantwoorden van vragen vaak te lang duurde, werd BI veelal niet geheel omarmd door zakelijke gebruikers en had het weinig impact op bedrijven. Met de mogelijkheden van selfservice is de rol van IT op het gebied van Business Intelligence compleet veranderd; in deze whitepaper kunt u lezen hoe.

Proces omdraaien

De opkomst van selfservice de afgelopen jaren is een flinke uitdaging gebleken voor BI; met name voor IT-specialisten die twintig jaar lang top-down infrastructuur bouwden voor gecentraliseerde rapportage en dashboards. Maar met de explosieve toename van gegevensvolumes en -complexiteit, is ook de vraag van zakelijke gebruikers naar hoogwaardige BI meegegroeid.

IT moet zich nu herontdekken als katalysator voor selfservice, waarbij gebruikers zelf op ontdekkingsreis gaan in de data, op zoek naar antwoord op hun vragen. Dit betekent dat de traditionele aanpak van BI volledig verandert:

  • People: niet langer het platform, maar de eindgebruiker staat nu centraal. Goede samenwerking tussen IT en business is hier cruciaal, omdat IT de data het beste kan managen en de zakelijke tak deze het beste kan interpreteren binnen de gestelde bedrijfsdoelstellingen.
  • Process: selfservice moet gebruikers zoveel mogelijk de mogelijkheid geven data te verkennen en analyseren binnen stevige kaders van beveiliging en governance.
  • Een modern platform moet verschillende personas en zakelijke behoeftes aankunnen; met andere systemen in het datalandschap kunnen integreren; en dit alles moet voor de gebruiker ook nog intuïtief en logisch aanvoelen.

Top down binnenstebuiten

In de overgang van een traditionele top-down naar een selfservice-benadering, gefaciliteerd door IT en geleid door business, is een nieuw kader en een bedrijfsbrede strategie nodig. Op alle drie kerngebieden; mensen, proces en platform, zullen grote veranderingen noodzakelijk zijn. Het succes van IT wordt niet alleen meer bepaald door de vraag of de juiste data en content met de laagste foutmarges wordt geleverd, maar met name of deze informatie ook daadwerkelijk wordt gebruikt en van waarde is voor de organisatie.

Lees verder in de Tableau whitepaper welke nieuwe rol IT op zich moet nemen in een snel veranderend datalandschap.

 

Download de whitepaper
Download