Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Eén gebruikersnaam voor de hele cloud

Identiteits- en toegangsbeheer eenvoudig voor beheer en gebruikers

Na een aarzelende start, zien we nu een massamigratie naar de cloud. Alle digitaliserende bedrijven maken gebruik van web-gebaseerde cloud-oplossingen. Zo maken onder andere Office 365, Dropbox en Salesforce ons leven dagelijks een stuk gemakkelijker. Aan de andere kant wordt identiteits- en toegangsbeheer (IAM) weer lastiger bij de implementatie van SaaS-applicaties. Wilt u weten hoe we u hiermee kunnen helpen? Maak dan gebruik van onze 30 dagen proefversie.

Digitalisering en disruptie zetten hele sectoren op zijn kop. Technologie verandert met zo’n sneltreinvaart dat als u met uw ogen knippert, u de nieuwste innovatie alweer gemist heeft. Onze manier van werken is ook veranderd, denk bijvoorbeeld aan Software-as-a-Service. Voor meer dan de helft van de IT-professionals is security de topprioriteit of juist een barrière om workloads en IT-services naar de cloud te migreren. Dat blijkt uit een door IBM gesponsord onderzoek van TechValidate. Wat betreft gebruikservaring zullen bedrijven ervoor moeten zorgen dat cloud-applicaties gemakkelijk te gebruiken zijn. Bij de introductie van SaaS-applicaties zijn er echter wel een aantal uitdagingen.

Single sign on voor honderden SaaS-apps

Voor elke applicatie zou de gebruiker vanwege de veiligheid steeds een andere gebruikersnaam en wachtwoord moeten gebruiken. Dat is geen doen zoals u kunt lezen in mijn vorige blog over de wachtwoord-paradox. Bij IBM gebruiken we bedrijfsbreed meer dan 700 SaaS-applicaties. Moet u voorstellen dat als IBM’ers voor al deze oplossingen een gebruikersnaam en wachtwoord zouden moeten onthouden. Gelukkig loopt bij IBM een single sign-on-programma dat de pijn verlicht.

Naadloze IAM-ervaring noodzakelijk

De sleutels tot een succesvolle SaaS-applicatie zijn een snelle uitrol en een perfecte gebruikerservaring. Er mag bijvoorbeeld geen verschil merkbaar zijn tussen de on-premise-versies en de cloud-variant. Het interesseert medewerkers niet waar de applicatie draait, als het maar goed draait. Voor degene die de tools implementeert betekent dit dat het een volledige naadloze ervaring moet zijn. Heeft u apps nodig die zowel veilig als gemakkelijk in gebruik zijn? Klik dan hier en ontdek hoe een cloud-identiteit werkt.

Ademruimte voor de IT-afdeling

Niet alleen de eindgebruikers, maar ook de IT-afdeling die te maken heeft met de implementatie krijgt een aantal uitdagingen voor zijn kiezen. Zo moeten organisaties hun legacy-sofware bijhouden om de SaaS-apps bij te benen. Nog voordat een nieuwe applicatie klaar is voor gebruik, moet er achter de schermen heel wat gebeuren. Van het uitwisselen van certificaten en encryptiesleutels tot het uploaden van alle gebruikersprofielen en alles wat daartussen zit. Lastig, maar uitvoerbaar als het maar één keer hoeft te gebeuren.

Eén IAM-vinkje per applicatie

Voor veel bedrijven gaat de digitalisering zo snel dat wel elke week een nieuwe SaaS-applicatie wordt geïnstalleerd. Dit kost enorm veel werk én gespecialiseerde kennis. Dit levert de IT-afdeling vanzelfsprekend veel werk op die ze beter zouden kunnen besteden aan innovatie dat meer waarde toevoegt. Bovendien is vanwege het enorme tekort aan cybersecurity-personeel met goede IAM-kennis moeilijk te vinden, en nog lastiger vast te houden. Een oplossing waarbij de aan te sluiten SaaS-apps alleen maar hoeft worden aangevinkt, zou geen overbodige luxe zijn.

Banner Kenniscyclus

Eén wachtwoord voor alles

Cloud Identity Connect van IBM lost de huidige problemen grotendeels op. Vanwege de mogelijkheid van single sign-on is er slechts één gebruiksnaam en wachtwoord nodig om overal bij te kunnen. Na eenmalige authenticatie wordt op een transparante manier toegang verleend tot honderden SaaS-apps. We weten namelijk dat het essentieel is om compatibiliteit te verzekeren met een breed scala aan SaaS-oplossingen. De vooraf geconfigureerde instellingen voor deze SaaS-apps garanderen ook een veel snellere uitrol.

Nog vaak lang wachten op nieuwe apps

Volgens de enquête van TechValidate heeft meer dan 79 procent van de organisaties meer dan een dag nodig om web gebaseerde business-apps in hun IAM-on-premise-omgeving uit te rollen. In 35% van de gevallen duurt het zelfs een maand of nog langer. Als een medewerker lyrisch is over een applicatie, wil diegene natuurlijk niet maanden te hoeven wachten voordat hij of zij ermee aan de slag kan. Wilt u de diepte in over Cloud Identity, lees dan hier verder.

On-premise of cloud? De gebruiker interesseert het niet!

Op dit moment kunnen de meest gebruikte SaaS-apps met één klik worden ontsloten dankzij Cloud Identity. Geen enkel bedrijf kan volledig vanuit de cloud draaien. Het is ook zeer begrijpelijk dat programma’s met privacygevoelige data(bases) on-premise staan. Veel bedrijven hebben al single sign-on voor hun on-premise-oplossingen geregeld, bijvoorbeeld met IBM Security Access Manager. Als deze on-premise-apps op een andere manier worden ontsloten dan hun cloud-variant, is het voordeel voor single sign-on voor de cloud grotendeels weg.

Eenvoudig en snel toegang

Gelukkig is de integratie van on-premise-applicaties ook geregeld met Cloud Identity Connect. Deze on-premise-applicaties zijn op dezelfde manier toegankelijk als voorheen. Dus zonder enige verandering in gebruikservaring. Dat is maar beter ook, want het maakt medewerkers niets uit of de applicatie nu on-premise staat of in de cloud zweeft. Zij willen snelle en eenvoudige toegang tot hun apps.

Iedereen naar de cloud

SaaS-apps zijn tegenwoordig het nieuwe normaal geworden. Heel veel taken worden al in de cloud uitgevoerd. Voor een goede vlucht naar de cloud, gaan een geweldige gebruikservaring en een succesvolle uitrol hand in hand. Deze facetten staan centraal bij het ontwikkelen van onze oplossingen als Cloud Identity Connect. Wij maken de transitie naar de cloud transparanter door bestaande Saas en on-premise-apps te integreren. Daarnaast zet single sign-on voor medewerkers de deur open naar enorm veel SaaS-apps. De dagen dat er veel ingewikkelde wachtwoorden onthouden moesten worden zijn voorgoed voorbij. Probeer Cloud Identity Connect nu gratis met deze 30 dagen proefversie.

Ook interessant voor u:

Lees ook de whitepaper Identiteits- en toegangsbeheer vereenvoudigd.