Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een garantie voor jarenlange stilstand

Het inrichten van nieuwe werkplekken wordt vaak benaderd als een inkoopopdracht. Een aanbesteding uitschrijven voor zoveel plekken, prijsplafond instellen en vragen om een milieugarantie en een ISO-certificaat. Dan weet je zeker dat er keurige aanbiedingen op tafel komen. Je weet ook zeker dat je medewerkers nog jaren aan hun PC gebonden zitten en alle mogelijkheden om prettiger, flexibeler, mobieler en efficiënter te werken aan zich voorbij zien gaan.


Het vernieuwen van de ICT-werkplekken is een ideale gelegenheid om echt een stap vooruit te zetten. Toch kiezen veel organisaties voor de oude oplossingen in een nieuw jasje. Dat is strategisch echt een gemiste kans, een garantie voor jarenlange stilstand. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En dat is voor geen enkele organisatie een goede strategie. Zeker niet als het om ICT-zaken gaat. De technologie ontwikkelt zich snel. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om werkplekken beter en slimmer in te richten en medewerkers beter te ondersteunen in hun dagelijks werk.


Waarom weer die oude oplossingen?

Waarom zou elke medewerker weer een afdelings-PC of laptop moeten hebben? Er zijn tegenwoordig (en binnenkort nog meer) slimmere en flexibeler oplossingen met veel meer gebruiksgemak, waarmee ze perfect mobiel kunnen werken. Waarom moet een accountmanager na een bezoek eerst terug naar kantoor om het bezoekverslag uit te (laten) werken en een vervolgafspraak in te plannen? Met de juiste apps en apparatuur kan hij of zij bij de klant alles direct invoeren en regelen. Waarom verloopt alle interne communicatie per e-mail, of erger nog, per memo? Er zijn voldoende goede Enterprise Social Media-toepassingen die overleg en kennisdeling via smartphone of tablet sneller en makkelijker maken. En waarom staat er in de kelder nog een eigen server? De cloud in welke vorm dan ook biedt veelal meer capaciteit, betrouwbaarheid en veiligheid tegen lagere kosten.


Even een pas op de plaats

Wat zijn de kerntaken van de organisatie, hoe kun je zorgen dat gebruikers productiever en effectiever zijn en meer werkplezier hebben, welke praktijkscenario’s doen zich nu en in de nabije toekomst voor en welke werkplekvorm hebben we daar bij nodig? Dat zijn de vragen die een organisatie zou moeten kunnen beantwoorden voor er een offerteaanvraag uitgaat. Dat lijkt misschien even een pas op de plaats, maar is wel de basis om vervolgens daadwerkelijk een stap voorwaarts te maken.


Binnen zes weken is het mogelijk om in gesprek te gaan met de organisatie om de wensen en eisen boven tafel te krijgen, om een schets te maken van het huidige IT-landschap en te bepalen wat er zou moeten komen aan software, hardware en beleid en financiële middelen om nu al in te spelen op de toekomst. Durf de tijd te nemen om even na te denken en toon lef bij het vernieuwen van de werkplekken. Dat betaalt zich strategisch en praktisch altijd uit!


Marcel Lucker

Directeur Sales & Marketing