Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een digitale transformatie: wat komt er bij kijken?

Verandermanagement voor goede samenwerking

De implementatie van samenwerkingstools is niet alleen de verantwoordelijkheid van een IT-afdeling. Er is een complete verandering in de manier van werken nodig om te zorgen dat de tool zijn doel bereikt. Om een digitale transformatie te realiseren is meer nodig dan alleen zorgen voor nieuwe login-codes en de tools beschikbaar stellen. Om risico’s te beperken en succes te garanderen is een verandermanagementprogramma essentieel. Dit kan gerealiseerd worden volgens de M²E²ME formule. Deze formule staat voor:

  • : Motivate Management
  • E: Easy
  • E: Embed
  • ME: Motivate Employees

De bovenstaande formule kan als vrij egocentrisch overkomen, maar bedenk dat er in een groep meerdere individuen zitten. Om fundamentele veranderingen in de manier van werken te bereiken, heeft u meer dan alleen early adopters en enthousiastelingen nodig. Het is belangrijk om stil te staan bij de huidige manier van werken om verandering te kunnen realiseren.

Waarom is er verandering nodig?

Voor individuele werknemers zijn de voordelen van transparant en digitaal samenwerken vaak niet meteen zichtbaar en voelbaar. Daarom is de beginvraag erg belangrijk. Waarom is deze verandering zo belangrijk voor de organisatie? Laat als organisatie ook zien dat er andere waarden gekoppeld zijn aan deze verandering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan controle en vertrouwen. 

Digitale transformatie formule: M²E²ME

(M²) Motivatiemanagement is de start van een veranderprogramma. Maak de verandering zo makkelijk mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiele toegang tot de samenwerkingstool. Zorg voor de juiste inbedding met processen binnen de organisatie (E²). Als laatste onderdeel is interne communicatie en training natuurlijk ook erg belangrijk (ME). Bedenk wel dat de formule alleen succesvol is als alle onderdelen van de formule zijn gerealiseerd.

De samenwerkingstool implementeren

Deze whitepaper gaat stap-voor-stap in op de volledige M²E²ME formule. Elk onderdeel van de formule komt apart aan bod. Zorg voor meer inspiratie, efficiënter werken en meer begrip voor de voorkeuren, behoeften en uitdagingen van de klant. Download de whitepaper hier gratis.