Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Een datacenter van software

In een maatschappij waarin mobiliteit een gegeven is en de gebruiker centraal staat, hebben organisaties te kampen met nieuwe managementuitdagingen. Op datacentergebied worden deze steeds vaker het hoofd geboden met een ‘software defined’ benadering.

 

Is cloud passé?
Het fenomeen ‘cloud’ heeft organisaties bewust gemaakt van de noodzaak om goed na te denken over hun IT-infrastructuur. Dat zien we terug in de architecturen van vandaag. Cloud omschrijft hoe deze vanuit dienstenoogpunt gebouwd kunnen worden, als IT-as-a-Service. We hebben het dan over het automatiseren van IT; van het dienstenportaal om de IT heen.

 

IT-managers doen meer met minder
De laatste jaren zijn er diverse oplossingen ontwikkeld waarmee juist op het gebied van infrastructuur veel voordeel behaald kan worden. Combineren van mogelijkheden en ontwikkelen van nieuwe concepten geven organisaties de beschikking over nieuwe manieren om bestaande uitdagingen aan te pakken. Hiermee besparen zij op tijd, geld en mankracht en realiseren zo meer met minder.

 

Software rules!
Software en de manieren waarop het tegenwoordig gebruikt kan worden, gaan de inrichting van het datacenter bepalen. We zien in het huidige datacenter steeds meer een verschuiving naar een zelfbedieningsarchitectuur. Dit is mogelijk door de massale acceptatie en implementatie van cloud computing en het zogenaamde software defined concept. Software defined is gericht op het beheren van de complete infrastructuur als geheel, niet per los component. Zo ontstaat on-demand IT-as-a-Service. Om dit optimaal te kunnen inzetten, is de vraag naar een on-demand datacenter ontstaan. Converged en software defined zijn de wegen die daar momenteel heen leiden.

 

Hoe ziet mijn infrastructuur er straks uit?
Bovenstaande ontwikkelingen zorgen ervoor dat IT en IT-infrastructuren niet alleen de basis voor de dagelijkse gang van zaken binnen organisaties vormen en voor continuïteit zorgen, maar juist kansen bieden. Het datacenter geeft wat de gebruiker vraagt: capaciteit, prestaties, opslag en beheer zijn op afroep beschikbaar in het Datacenter van Morgen. Zelfbediening in het datacenter zorgt ervoor dat IT en business dichter bij elkaar gebracht worden. Dankzij de snelle time-to-market, schaalbaarheid en vereenvoudigd beheer, kunnen businessdoelstellingen beter ondersteund worden. Er kan écht meer met minder worden gedaan en software defined is dé manier om dat te doen.

 

Ontdek het zelf
Belangrijk is dat organisaties zich realiseren dat hun IT-infrastructuur en datacenter steeds meer het succes van de organisatie gaan bepalen. Denk daarom goed na over wat u wilt. U heeft erg veel keuze, misschien wel teveel. Begin dus bij het begin, vraag u af wat bij uw organisatie past en wat u wil bereiken.

 

Tijdens IT-Galaxy op 1 oktober a.s. vertel ik u graag meer over de veranderende wereld van datacenters. In mijn sessie ga ik in op converged en hyperconverged infrastructuren en dan met name op de component storage. De verschillende oplossingen worden op hoofdlijnen op functionaliteit vergeleken zodat u een duidelijk beeld krijgt van de voor- en nadelen van de diverse oplossingen. Wilt u hierin meer inzicht? Surf direct naar IT-galaxy.

 

Bekijk de trailer en laat u inspireren