Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Drie aanjagers van de digitale transformatie

Het huidige tijdperk wordt gekenmerkt door grote technologische veranderingen. Veel van deze technologische trends bieden een innovatiepotentieel dat voorheen ondenkbaar was. Er wordt mij vaak gevraagd, welke trends volgens mij de meest belangrijke aanjagers zijn van de digitale transformatie. Hier is mijn top 3!

Internet of Things

Het Internet of Things scharen we nog altijd onder het rijtje disruptieve krachten. Kern van de zaak is dat we alle objecten om ons heen kunnen verbinden via internet en ze voorzien van sensortechnologie. Zo zijn wij als mens niet alleen met elkaar verbonden, maar ook met apparatuur die ons omringt. De volgende stap: machines communiceren met machines. Toepassingen zien we terug in productieomgevingen, waar sensoren waarden opvangen en terugkoppelen. Recentelijk zien we ook toepassingen in het publieke domein. Afvalcontainers melden zelf wanneer zij vol zijn; lantaarnpalen geven een signaal als ze defect zijn of verzamelen informatie over verkeersdrukte en luchtkwaliteit. Objecten kunnen vervolgens zelf een zaak opstarten. Ze zijn immers gekoppeld aan het informatiemanagementplatform. Dit objectgericht werken zet het business model van een gemeente of veiligheidsregio op zijn kop. Ben je er klaar voor?

“Het Internet of Things draait om het feit dat we alle objecten om ons heen kunnen verbinden via internet en ze voorzien van sensortechnologie. Objecten kunnen vervolgens zelf een zaak opstarten.”

Machine learning en articial intelligence

Wanneer we data ontginnen, betreden we het werkveld van machine learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI). Systemen analyseren data, laten er slimme algoritmen op los en voorspellen de meest logische vervolgstap. Neem bijvoorbeeld procesverloop: het systeem kan ‘leren’ wat er in de afhandeling van een proces nodig is. De behandelaar krijgt door slimme technologieën op het juiste moment de juiste informatie aangereikt. Het systeem weet dat je bij stap 3 in het proces een bouwtekening of bodemonderzoek nodig hebt. Waarom vraag je die dan niet bij stap 1 op, dan hoef je er niet op te wachten? Door ML en AI komen er patronen aan het licht, waar ook beleidsmakers iets mee kunnen. ML en AI? Ja, maar wel zorgvuldig toepassen.

“Systemen analyseren data, laten er slimme algoritmen op los en voorspellen de meest logische vervolgstap. Door machine learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI) komen er patronen aan het licht, waar ook beleidsmakers iets mee kunnen.”

Robotics Process Automation

De opkomst van Robotics Process Automation (RPA) of softwarebots is een logische ontwikkeling. In de maakindustrie zien we al langer dat robots specifieke taken uitvoeren om een bepaalde kwaliteit te kunnen garanderen. Nu verplaatst deze ontwikkeling zich naar de kantooromgeving. Softwarebots nemen repeterende, administratieve handelingen over van medewerkers, die zich vervolgens op taken kunnen concentreren waarmee zij meer waarde kunnen toevoegen. Met RPA bespaar je dan ook voornamelijk op tijd en je garandeert een bepaalde consistentie in de procesgang. Wat organisaties vaak over het hoofd zien, is het vastleggen van de resultaten van RPA en de manier waarop deze tot stand zijn gekomen. Ook een (software)robot moet immers verantwoording kunnen afleggen. Een robot is toch net een mens.

“De opkomst van Robotic Process Automation (RPA) is een logische ontwikkeling. oftwarebots nemen repeterende, administratieve handelingen over van medewerkers, die zich vervolgens op taken kunnen concentreren waarmee zij meer waarde kunnen toevoegen.”

Misschien is uw organisatie al volop bezig met sommige trends en staan anderen nog in de kinderschoenen. Het is niet erg om de focus te leggen op de trends die op dit moment van belang zijn voor uw organisatie, maar houd ogen en oren open voor nieuwe ontwikkelingen en kansen. In samenspraak met onze klanten ontwikkelen we functionaliteit die niet alleen vernieuwend maar ook doeltreffend is. Alleen zo blijven we vooroplopen op het gebied van modern informatiemanagement.