Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Dit is waarom IT-managers geen tijd hebben voor Instagram

De meeste medewerkers bij een organisatie hebben geen idee wat ‘die jongens van IT’ de hele dag uitspoken. Tussen medewerker en IT-manager bestaat nog altijd een kloof. Niet omdat IT-managers die kloof doelbewust in stand houden, maar gewoon omdat ze het ontzettend druk hebben. Zo druk dat ze in ieder geval geen tijd hebben om de nieuwste updates via Instagram te volgen. Maar waar hebben ze het dan zo druk mee? Hier volgen de meest voorkomende IT-uitdagingen waar IT-managers mee worstelen.

1. Gebruikersproblemen

In elke organisatie heb je mensen die fluitend werken met de nieuwste IT en mensen die er meer moeite mee hebben (lees ook deze blog over hoe makkelijk sommige medewerkers steeds weer teruggrijpen op ‘oude vertrouwde’ IT-middelen). Als hedendaagse IT-manager heb je er een hele taak aan om de grote diversiteit aan gebruikers enerzijds te ondersteunen en anderzijds te controleren. Natuurlijk, je loopt niet zelf de hele dag gebruikersproblemen op te lossen. Maar je moet je (veelal onderbezette) team wel begeleiden naar goede gebruikerservaringen. Hoe zorg je ervoor dat collega’s ondanks de verschillen toch goed kunnen samenwerken? Inderdaad, een hele klus.

2. Verouderde techniek

Veel IT-managers besteden een (te) groot deel van hun tijd aan het beheren en onderhouden van techniek die eigenlijk aan vervanging toe is. Een stap naar een nieuwe omgeving is mooi maar vergt veel voorbereiding. Bovendien is het afscheid nemen van oude techniek niet zonder risico’s (net als het handhaven van oude techniek trouwens). Het ideale moment om over te gaan op nieuwe IT is eigenlijk onmogelijk te bepalen. Maar een moderne IT-manager wacht in ieder geval niet tot die verouderde harde schrijf crasht. Hij is bezig met monitoren, vooruitplannen, inkopen, vervangen, migreren en zorgen dat alles goed beheerd wordt.

3. Complexiteit van de IT-omgeving

De achterliggende IT-infrastructuur wordt telkens complexer. Dit komt doordat er meer cloudapplicaties aan elkaar gekoppeld zijn.

“Meer dan 70% van de bedrijven maken gebruik van meerdere cloud-omgevingen. Het ontwikkelen van een succesvolle multi-cloudstrategie is de grootste uitdaging op het gebied van het datacenter voor de meeste bedrijven.”

BRON: DELL.COM

Voor de gemiddelde IT-manager is het geen doen om alle vereiste kennis en kunde in huis hebben. Daar worden dus derde partijen voor ingehuurd. Maar het coördineren van de werkzaamheden van die partijen komt wel weer op het bordje van de IT-manager te liggen.

4. Tekort aan goede IT’ers

Het zal geen verrassing zijn: veel organisaties hebben moeite om goede IT’ers te vinden. Zowel bij IT-beheerswerkzaamheden als bij IT-projecten hebben IT-managers voortdurend gebrek aan ‘eigen mensen’: IT-specialisten die thuis zijn in de organisatie en weten hoe er wordt gewerkt. Het helpt als je bepaalde zaken, zoals IT-beheer, kunt uitbesteden. Of dat je kunt putten uit extern IT-personeel. Dat geeft wat lucht. Let wel op dat het pas echt rust geeft als je samenwerkt met IT-partners die kennis hebben van jouw vakgebied en branche.

5. Veiligheid als rem op innovatie

Trage connecties, vaak inloggen, beperkte functionaliteiten in applicaties. Het zijn voorbeelden van zaken waar IT-managers én medewerkers niet vrolijk van worden. Toch wordt de IT-omgeving vaak doelbewust op deze manier ingericht om hem veilig te houden. Zelfs bij organisaties waar je zou verwachten dat medewerkers kunnen werken met de modernste technieken, komt dat voor. Om de veiligheid te waarborgen, zien veel IT-managers zich gedwongen de rechten en mogelijkheden van de gebruikers in te perken. Dat voorkomt veel stress, want het beperkt het risico op datalekken en cyberaanvallen. Toch is het niet iets wat jij als IT-manager nou heel graag doet. Je bent voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen vrijlaten en inperken. Kies je voor het faciliteren met slimme oplossingen of laat je medewerkers werken volgens één vast stramien?

Het mag duidelijk zijn dat de moderne IT-manager echt geen tijd heeft voor Instagram en andere frivoliteiten. Integendeel: stress over security breaches, legacy applicaties, en de hoge werkdruk door tekort aan personeel zorgen ervoor dat een half uurtje Instagram er ook vandaag niet in zit.

Geef de IT manager ruimte: download het e-book over samenwerken

Ben jij benieuwd hoe je IT-managers meer lucht kunt geven voor projecten waar de gehele organisatie baadt bij heeft? Ons e-book ‘Slimmer samenwerken: wat houdt je tegen?’ belicht die vraag vanaf verschillende niveaus binnen je organisatie. Klik hier om het e-book te downloaden.