Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Dit gaat er om in het hoofd van een enterprise architect

Welk pad kiest u: reactief of proactief?

De rol van een enterprise architect wordt steeds zwaarder en ingewikkelder. Voor het big data-tijdperk hoefde een enterprise architect alleen maar te denken aan de data en de systemen binnen het eigen datacenter. Met de komst van de cloud hoeven applicaties en data niet persé binnen de vier muren van de organisatie te blijven. Dit brengt op het gebied van security, privacy en beheer wel enkele gevaren met zich mee.

Mobiele apparaten, mobiele telefoons of tablets, blijven data uit het datacenter naar buiten pushen. Om deze data-flows continu in de gaten te houden is lastig en brengt vaak extra problemen met zich mee. Inkomende data zorgen voor nieuwe formats en een tsunami van informatie richting de enterprise architect.

Groeiend aantal projecten voor de enterprise architect

Met de groei aan data neemt ook het aantal projecten die in verband staan met big data toe. Dit geeft de enterprise architect meer projecten om te ontwerpen, implementeren en beheren. Terwijl data-gedreven organisaties steeds meer big data bronnen aanboren, komen er ook steeds meer applicaties met weer meer data beschikbaar.

Meerdere platformen ter ondersteuning

Door het toenemen van het aantal databronnen en -projecten, ervaren enterprise architects een vergelijkbare stijging van het aantal datamanagement platformen die deze data-initiatieven te ondersteunen. Dit zijn niet alleen de bekende platformen zoals Hadoop of NoSQL, maar ook de traditionele databases en operationele support platformen zoals ERP en SCM.

Twee paden naar verandering

Om dit big data-tijdperk succesvol binnen te treden, kunnen organisaties en hun enterprise architect twee paden kiezen:

  1. Reactief: Wachten tot er geen andere keuze meer is dan verandering. Architecturale aanpassingen, technische omgevingen en implementatie strategieën zullen handmatig en langzaam gaan.
  2. Proactief: Gebruik de overgang als een manier om een praktische architectuur te bouwen. Hierdoor kunnen big data-projecten snel geïmplementeerd worden en blijft u flexibel voor toekomstige veranderingen.

Welk pad kiest u?

Welke weg slaat u als enterprise architect in? Hoe kunt u als organisatie uw enterprise architect beter ondersteunen en begrijpen? Lees in deze whitepaper over een dag in het leven van een enterprise architect. Interessant voor zowel enterprise architecten als managers die ze beter willen begrijpen.

 

Download de whitepaper
Download