Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Digitale transformatie en de zorg: 5 belangrijke trends

Een operatie die met meer dan chirurgische precisie wordt uitgevoerd door een arts aan de andere kant van de wereld: het is maar een voorbeeld van hoe de digitale transformatie de medische gezondheidszorg voorgoed verandert. Deze transformatie heeft trouwens op de hele zorgsector een enorme impact. Misschien is het voor de buitenwereld niet allemaal zo spectaculair als het bovengenoemde voorbeeld, maar voor de degenen die erbij betrokken zijn is het net zo ingrijpend.

Volgens Microsoft gaat het bij de digitale transformatie om totaal nieuwe manieren om mensen, data en processen bij elkaar te brengen, met als doel:

1. De cliënt heeft de regie

Moderne zorginstellingen en -organisaties doen er alles aan om hun cliënten zoveel mogelijk ‘in charge’ te laten zijn. Een krachtig vehikel om die ambitie te ondersteunen, is heldere communicatie en persoonlijke interactie via alle mogelijke digitale middelen, van social media tot een online patiëntenplatform.

2. Data wordt steeds belangrijker

In de zorg kan een verantwoorde inzet van (big) data meerdere voordelen opleveren. Je kunt data-analyses bijvoorbeeld gebruiken om medicatiefouten te reduceren, preventieve zorg doeltreffender te maken en medewerkers en middelen efficiënter in te zetten. Bovendien stelt data de zorg in staat belangrijke voorspellingen te doen: welke problemen – zowel medisch als maatschappelijk – staan de sector de komende jaren te wachten?

3. Er worden steeds meer ‘wearables’ gebruikt

Voor het vergaren van patiëntinformatie wordt steeds meer gebruik gemaakt van apparatuur die mensen thuis op hun lichaam dragen, zoals hartslagsensoren en zuurstofmeters. Meetresultaten worden op afstand uitgelezen, patiënten hoeven minder vaak de gang naar het ziekenhuis te maken en áls er problemen zijn, worden die eerder gesignaleerd.

4. Kunstmatige intelligentie rukt op

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt in de zorg ongekende mogelijkheden. We hebben het dan niet zozeer over die grappige Japanse zorgrobotjes maar over meer praktische toepassingen als zelflerende chatbots. Zulke chatbots kunnen worden ingezet voor allerlei taken in de zorg – van klantenservice tot diagnostiek – en zo de druk op instellingen en organisaties verlagen.

5. Toenemende inzet van virtual reality

De komende jaren zal virtual reality in de zorg steeds vaker worden ingezet als middel om pijn-, stress- of andere klachten te behandelen. Een uitstekend alternatief voor (verslavende) farmaceutische middelen. Artsen en andere verzorgenden kunnen VR-simulaties ook gebruiken om hun eigen vaardigheden te verbeteren. En dat is nog maar een greep uit de mogelijkheden; naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zal de zorg steeds meer kunnen met VR.

Het begint met een solide fundament

Tot zover dit beknopte trendoverzicht. Je ziet het: de digitale transformatie in de zorg is geen toekomstmuziek maar realiteit. Er kan nu al heel veel en het is nauwelijks te zeggen wat er over vijf jaar nog meer mogelijk zal zijn. Eén ding is wel zeker: als je al die technologie optimaal wilt kunnen benutten, is een solide en toekomstgericht IT-fundament onmisbaar.

Neem contact op voor een kennismaking

Voor dat fundament kun je rekenen op Previder. Samen zorgen we ervoor dat jouw zorginstelling of -organisatie helemaal klaar is voor de toekomst. Hoe we dat doen? Dat vertellen we je graag in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Bel voor een afspraak 088 – 332 3333 of stuur een e-mail naar info@previder.nl. Ben je intussen benieuwd naar ons vierstappenplan voor slimme IT in de zorg? Download dan hier onze whitepaper over dit onderwerp.