Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Deze vijf Microsoft-functies maken je leven gemakkelijker

Microsoft is continu bezig om het de gebruiker makkelijker te maken. De afgelopen maanden zijn er functies ontwikkeld waarmee je sneller, efficiënter en gemakkelijker kunt werken. In dit blog haal ik de krenten uit de pap en bespreek ik onder andere het nieuwe klembord en functies waarmee je meer haalt uit Windows, Word, Excel en Powerpoint.

Let op: Onderstaande functies zijn alleen beschikbaar met de laatste updates van Windows 10/Office 365.

Nieuw klembord

Continu ben ik bezig met het kopiëren en plakken van tekst, afbeeldingen en bestanden. Control+c en control+v behoren tot mijn favoriete toetsencombinaties. Ik vond het alleen irritant dat ik niet de mogelijkheid had om de historie van deze klembordgegevens in te zien. Blijkbaar was dit een veelgehoorde ergernis, want Microsoft heeft een nieuw klembord ontwikkeld. Via de toetsencombinatie Windows+V kun je de historie weergeven en zie je wat je in het verleden hebt gekopieerd. Handig hierbij is dat je teksten en afbeeldingen vast kunt pinnen. Deze zijn dan voortaan altijd beschikbaar vanuit je klembordgeschiedenis. Daarnaast kun je ook je klembordgegevens synchroniseren met andere apparaten. Zo heb je op alle apparaten toegang tot je gekopieerde gegevens. Het klembord is in Windows 10 beschikbaar en moet wel geactiveerd worden. Dit doe je bij ‘Instellingen’, ‘Systeem’, ‘Klembord’ en vervolgens ‘Klembordgeschiedenis’ aan te vinken.

Windows Timeline

Ga verder waar je gebleven bent, luidt het motto van Windows Timeline. Met deze nieuwe feature heb je een overzicht van alle acties die je tot 30 dagen terug hebt gedaan en toegang tot documenten, programma’s en data. Windows Timeline wordt gesynchroniseerd met alle Microsoft-apparaten waarop je met hetzelfde account inlogt. Zo zie je een oogopslag wat je op alle apparaten hebt gedaan en kun je op een ander apparaat verder werken aan bijvoorbeeld een document. Windows Timeline is beschikbaar binnen de Microsoft Launcher-app. Deze applicatie is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android. 

Professionele dia’s met PowerPoint-designer

Veel tijd kwijt aan het maken van dia’s in PowerPoint? Wil je geen moeite steken in mooie lay-outs? Met de PowerPoint Designer genereer je automatisch ontwerpideeën voor je dia. Als je inhoud (grafieken, foto’s, tabellen etc) op een dia plaatst, stemt Designer de inhoud af op professioneel ontworpen indelingen. Je kunt kiezen uit de suggesties die PowerPoint geeft aan de rechterkant. Klik vervolgens op het gekozen idee en je bent met één klik voorzien van een professionele dia. Deze functie is alleen beschikbaar binnen Office 365.

Encyclopedie bij de hand

Nog zo’n functie die je tijd bespaart: Smart Lookup. Ben je aan het werk in een Office-applicatie en wil je snel iets opzoeken via een zoekmachine dan hoef je voortaan niet meer naar je webbrowser te gaan. Selecteer simpelweg een woord of woordgroep, klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst en kies Smart Lookup (slim opzoeken in het Nederlands). Het deelvenster aan de rechterkant laat vervolgens definities, artikelen en de meest relevante zoekopdrachten vanaf het web zien.

Intelligente Excel-suggesties

Ben je veel tijd kwijt aan het maken van een draaitabel, grafiek of dataset? Dan is er goed nieuws, want met Excel Ideeën is dit klusje voortaan verleden tijd. Ideeën maakt gebruik van Artificial Intelligence om intelligente suggesties te doen. Zo kun je met één klik een grafiek maken of data analyseren. Klik op het pictogram van de bliksemschicht in Excel waarna Ideeën aanbevelingen zal geven.

Behoefte aan meer tools?

Wil je met je organisatie profiteren van de nieuwste technologieën? Bekijk op deze pagina waar wij je kunnen helpen. Of vraag onze accountmanagers voor een advies op maat.