Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Deze 4 trends uit 2010 doen er nog steeds toe

Jarenlang was 2020 die verre stip aan de horizon. Maar nu is dat magische verre jaartal toch echt aangebroken. Zijn de trends uit de vroege 2010’s nu nog steeds relevant? Worstelen we nog met dezelfde vraagstukken? Welke trends staan nog op de agenda van veel ondernemingen?

1. Cloudcomputing

Ah, de cloud. Hoeveel blogs, papers en stappenplannen heb jij het afgelopen decennium niet gelezen over dit onderwerp. En het ziet er niet naar uit dat de cloud snel van de radar verdwijnt, want cloudsoftware en alle andere as-a-Service diensten winnen alleen maar aan populariteit. In het begin van het afgelopen decennium waren veel bedrijven meestal nog huiverig om hun data in de cloud te bewaren, nu gebruikt iedere onderneming wel een vorm van cloudsoftware.

Ook in 2020 zet deze trend zich verder. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2020 de markt voor publieke clouddiensten met 17% stijgt. Het populairst zijn de Software as a Service diensten (SaaS), mede door het succes van populaire applicaties als Office 365, Salesforce of HubSpot. Als tweede in de lijst van populaire clouddiensten vinden we Infrastructure as a Service (IaaS), dat zijn diensten zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services EC2. Volgens Gartner groeit IaaS in 2020 het hardst van alle cloudsegmenten, met maar liefst 24% tegenover 2019. Steeds meer bedrijven voelen de beperkingen van het traditionele datacenter en kiezen daarom in 2020 voor een infrastructuur in de cloud.

Public cloud service revenue forecast

2. Internet of Things, the next level

Zowat alles verbonden we de afgelopen tien met internet. Zo maakten we onze deurbellen, thermostaten, horloges en auto’s smart. Maar ook zakelijk kende IoT een gigantische opmars. Het maakt voorspellend onderhoud mogelijk in de maakindustrie, maakt efficiënter voorraadbeheer in de retail mogelijk en in de zorg helpt het medewerkers bijvoorbeeld bij het monitoren van dementie-patiënten.

IoT blijft ook de komende jaren een niet te missen trend. Door het toevoegen van kunstmatige intelligentie halen bedrijven meer waarde uit de verzamelde data. Met machine learning algoritmes ontdekken we verbanden die voor het menselijke analytische oog verborgen bleven. Het is daarom niet vreemd dat Microsoft, Google en Amazon in 2020 nog meer inzetten op kunstmatige intelligentie als essentieel onderdeel van jouw analytics-strategie.

Internet of Things

3. Werken 2.0

Werken 2.0, oftewel Het Nieuwe Werken (HNW), is niet bepaald een nieuwe trend. Bill Gates schreef er meer dan 15 jaar al over en het is nog steeds een heet hangijzer. Laten we ons geheugen even opfrissen en bekijken wat Werken 2.0 nu precies inhoudt. Bij het Nieuwe Werken draait het om medewerkers die plaats- en tijdonafhankelijk aan de slag gaan. Ze krijgen een deadline voor hun opdracht. Hoe, waar en wanneer ze die opdracht vervolgens uitvoeren, dat bepalen ze zelf.

Het gaat om veel meer dan alleen het faciliteren van technologie om dit mogelijk te maken (daar is ie weer, de cloudtechnologie!), het gaat met name om een totaal andere manier van leidinggeven en organiseren. Vooral dat laatste is voor de meeste organisaties een uitdaging.

De afgelopen tien jaar zijn grote stappen gemaakt om medewerkers alle tools te geven om ook echt plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Een echte verandering op organisatorisch vlak blijft tot nu toe achterwege. In de meeste gevallen gebruiken we de nieuwe technologie om op een andere locatie aan de slag te gaan, maar wel netjes binnen de kantooruren. Kortom, het oude werken met nieuwe technologie.

Wie deze filosofie wel volledig omarmden zijn de digitale nomaden. Deze avontuurlijke collega’s en zzp’ers zeggen hun vertrouwde omgeving vaarwel en kiezen voor een leven on the road. Een laptop en internetverbinding is het enige wat ze nodig. Een trend waar ook zakelijke dienstverleners handig op inspelen met nieuwe internationale data-abonnementen en verzekeringen met wereldwijde dekking voor je MacBook.

Internet of Things

4. Niets meer kopen, alles as a Service

Kocht jij in 2010 nog wel eens een Blu-ray of dvd? Keek jij nog regelmatig ‘gewoon’ tv? Fast forward tien jaar en de situatie ziet er totaal anders uit. De muziekindustrie doet het opeens weer beter dankzij de populariteit van online streamingsdiensten zoals Spotify en Apple Music. Netflix, Amazon Prime en Disney+ hebben een avondje tv-kijken op de bank helemaal veranderd. Zappen op de bank is nu je favoriete serie bingewatchen. Maar niet alleen muziek en televisie nemen we als abonnement af, ook private lease voor auto’s en het leasen van witgoed zit in de lift.

We kiezen privé voor het gemak van een abonnementsdienst en hoeven niet meer per se een product zelf te bezitten. Een trend die in de zakelijke markt niet onopgemerkt voorbijgaat. Ondernemingen onderzoeken de mogelijkheden om hun producten ook als dienst of abonnement aan te bieden in de hoop klanten zo aan zich te binden met een flexibele en schaalbare dienstverlening.

Ben jij benieuwd welke trends het komende decennium gaan spelen? Wil je geïnformeerd blijven over de nieuwste technologieën en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijkse een update met relevante whitepapers en blogs.