Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Delen van data is in de voedselindustrie broodnodig

Producenten, retailers én consumenten profiteren van data uit de supply chain

Logo CegekaHoe we onze dagelijkse boodschappen doen is de laatste decennia ingrijpend veranderd. We kiezen niet alleen meer wat lekker en goedkoop is. Gezondheid, milieuvriendelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn inmiddels belangrijke koopargumenten. Tegelijk willen retailers door leveranciers op maat bediend worden en steeds lagere voorraden aanhouden. In deze blog ontdek je de trends binnen de voedselindustrie en lees je hoe producenten, retailers en consumenten profiteren van data uit de supply chain.

Door Reinout de Ruiter, sales manager Cegeka Business Solutions

Een goed product is anders dan twintig jaar geleden. Vanwege voedselschandalen, gezondheidstrends en een groeiend milieubesef kiest de consument steeds minder op alleen prijs en kwaliteit. Biologisch vlees met een duidelijke herkomst ligt ook prominenter in de schappen. Alleen de vermelding ‘geproduceerd in Nederland’ volstaat steeds minder. De consument wil weten of het product in zijn dieet past, van welke boerderij het komt, of de boer een eerlijke prijs krijgt, hoeveel grondstoffen de productie het kostte en hoeveel broeikasgassen het opleverde. Een product is zo aantrekkelijk als het verhaal eromheen. Consumenten hebben daarmee een onstilbare honger naar data gekregen. Als gevolg hiervan zien we dat steeds meer producenten elkaar aftroeven met productinformatie.

Consument eist veel meer productinformatie

Dit biedt enorme strategische kansen voor producenten en retailers. Zij kunnen de met data verrijkte producten veel gerichter naar de consument vermarkten. Is het geschikt binnen een glutenvrij, caloriearm CO2-neutraal dieet? Past het bij de lifestyle van de jonge, milieubewuste hipster? Vroeger stonden alleen het merk, ingrediënten, een lotnummer en een vervaldatum op een product. Dat is nu wel anders. Etiketten staan vol productinformatie en verhalen over authenticiteit. Na het scannen van een QR-code op verpakkingen maken consumenten de virtuele reis vanaf van de boer tot hun bord. Producten worden op die manier ervaringen die volledig passen in de lifestyle van de beoogde doelgroep.

De zelflerende supply chain…

Tegelijk willen retailers meer op maat worden bediend. Ze willen af van dure grote voorraden en minder onverkochte waar hoeven weggooien. Vandaag geven leveranciers mee wat er uit de voorraad genomen wordt. Het model wordt pas echt interessant bij real-time inzicht in de verkoopcijfers. Dit betekent grip op de verkoopcijfers en inzicht in het succes van marketingacties en meer. Producenten kunnen als tegenprestatie nog slimmer gaan beleveren. Met dit ruilmiddel kan de retailer de voorraad nog slimmer en efficiënter bijhouden.

…gaat verspilling tegen,…

Door deze nauwkeurigere belevering drukken retailers hun kosten en is er minder verspilling. Beide partijen krijgen inzicht in vraag en aanbod waardoor de voorspelbaarheid van afname en levering vergroot. Tegelijk kunnen ze veel nauwkeuriger meten hoe goed hun marketingcampagnes aanslaan. Hoe meer data uit de keten wordt geoogst, hoe slimmer deze kan worden ingericht, keer op keer. Gezamenlijke marketingcampagnes leiden hierdoor minder snel tot te grote voorraden bij de retailers of onverwachte pieken bij leveranciers. Door data te delen kunnen leveranciers en afnemers korter op de bal spelen en worden ze veel minder verrast.

… verbetert de efficiëntie, duurzaamheid, …

Meer data uit de keten helpt ook de voedselkwaliteit beter op peil te houden. Organische producten zijn volatiel wat betreft kwaliteit en aanbod. Het is voor leveranciers een grote uitdaging om dat op een stabiel niveau te houden. Door het delen van data kan de controle op producten veel beter plaatvinden. Een mooi voorbeeld is de multinational ARDO. Deze Belgische producent van onder andere diepvriesgroenten zet de modernste technologie in om de kwaliteit en duurzaamheid te optimaliseren.

…en de voorspelbaarheid van kwaliteit

Sensoren, drones en GPS-gestuurde zaaimachines minimaliseren grondstof- en pesticidegebruik. Hierdoor produceert ARDO kostenefficiënt, duurzaam en oogst het waardevolle data die ze terug kunnen geven aan ketenpartners zoals boeren. Daarmee kunnen zij de kwaliteit op een constanter niveau houden of verbeteren. Met alle informatie uit de supply chain weten boeren, distributeurs en retailers veel sneller welke kwaliteit en welke hoeveelheid er op de markt gaat komen.

Elke ketenpartner wint bij het delen van data

Door deze ketenintegratie gaan bedrijven onderling beter samenwerken en hebben ze allemaal baat van deze gegevens. Dit verandert veel businessmodellen binnen de voedselindustrie. Een producent van voeding kan naast zijn kerntaak ook een service gaan verlenen naar zijn leveranciers. Op die manier gaat hij die keten meer en meer verankeren op het vlak van samenwerking en gaat men zich verzekeren tegen de levering van goederen. Deze dienst versterkt de samenwerking en commitment van de leverancier. Dit betekent een win-win want zowel de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid verbeteren hierdoor.

Data als strategisch voordeel

In deze tijd draait het allemaal om intelligente beschikbaarheid van data. Met kortere, slimmer ingerichte supply chains behalen alle partijen in de keten een strategisch voordeel. Is er een nieuwe ecologische rage of gaat de wetgever de CO2-afdruk van producten belasten? Dan wil je daar zo snel mogelijk klaar voor zijn. Dat lukt alleen met een geautomatiseerde track and trace via een betrouwbaar en schaalbaar platform. Wil je weten hoe je meer uit je productieketen haalt? Kijk dan op 6 november tussen 10:00 en 10:45 naar de live webinar Iedereen in de voedselindustrie wint met elkaars data.