Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De vier belangrijkste Mobility Trends

Op zoek naar de balans tussen productiviteit en databeveiliging

Mobility heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Als technisch consultant heb ik die ontwikkelingen op de voet gevolgd en steeds vertaald naar praktische oplossingen. Om te zorgen dat ook uw organisatie veilig profiteert van mobiele toegang tot bedrijfsgegevens en systemen, zet ik graag de vier belangrijkste Mobility trends van dit moment voor u op een rij en bespreek wat u zelf kunt doen om de risico’s te verminderen.

Door Robin Hobo, Consultant Mobility

1. Nieuwe Europese wetgeving (GDPR)

Dwingende wetgeving

Er is altijd een spanningsveld tussen mobiliteit en databeveiliging. Aan de ene kant wilt u dat uw mensen altijd en overal kunnen werken. Aan de andere kant wilt u niet dat vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Zeker niet als het om klant- of cliëntgegevens gaat. Als u deze gegevens bewaart, bent u namelijk ook verantwoordelijk voor adequate beveiliging.

We kennen in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens en de meldplicht datalekken. Deze regels worden op korte termijn vervangen door de General Data Protection Regulation (GDPR) binnen de Europese Unie. Vanaf 25 mei 2018 moeten organisaties aantonen dat ze een beleid hebben dat datalekken voorkomt.

Hoge boetes en imagoschade

Dat beleid is niet vrijblijvend; het niet voldoen hieraan kan leiden tot boetes tot maximaal EUR 20.000.000 of 4% van de wereldwijde omzet. Datalekken moeten binnen 72 uur gemeld worden. Als dat niet gebeurt en het lek komt uit, dan wordt dit alsnog publiekelijk bekend gemaakt, met alle imagoschade van dien. Tijd voor actie dus! En dat hoeft niet complex te zijn.

Data op smartphones en tablets is eenvoudig te beveiligen. Dat geldt bijvoorbeeld voor e-mail. Door e-mail op mobiele apparatuur via een beheerde app aan te bieden, dwingt een organisatie automatisch het gebruik van een wachtwoord of een pincode af. Zo neemt u al de eerste maatregelen en voorkomt u dat bedrijfsgegevens ongewild lekken. Natuurlijk niet alleen om boetes te voorkomen, maar vooral om bedrijfsinformatie gedegen te beschermen.

2. Neem laptops mee in het Mobility beleid

De wereld van laptops was altijd strikt gescheiden van de smartphones en tablets. Hoewel ze natuurlijk mobiel zijn, worden laptops vaak als pc beheerd. Met de opkomst van 2-in-1 laptops en netbooks vervaagt die grens. Steeds meer organisaties nemen het beheer van deze devices ook mee in hun Mobility beleid. Door ook deze mobiele apparatuur te beheren met een Enterprise Mobility Management-oplossing, groeit de flexibiliteit van medewerkers, zonder concessies aan de veiligheid. Zo wordt data altijd versleuteld verstuurd en zijn privé- en zakelijke gegevens logisch gescheiden, ongeacht of deze op een laptop of smartphone staat.

3. Mobiele apps verminderen beheerlast

Uw medewerkers gebruiken in hun privéleven al enorm veel apps. Niet zo gek dat ze apps ook op hun werk willen inzetten. Veel organisaties komen daaraan tegemoet met Choose Your Own Device (CYOD) of Bring Your Own Device (BYOD). Maar hoe houdt u grip op al die apparatuur en bedrijfsgegevens? Via apps is het relatief gemakkelijk om de beveiliging van data en systemen te waarborgen. Met Mobile Application Management (MAM) kunnen medewerkers een app downloaden uit de eigen app store van uw organisatie en deze veilig gebruiken. Dat scheelt veel beheer omdat uw organisatie alleen de app beheert en niet het toestel. Uw mensen zijn dus productief met hun eigen toestel, terwijl de beveiliging en privacy goed geregeld is.

4. Veilige zakelijke apps

Apps richten zich allang niet meer exclusief op de consumentenmarkt. Ontwikkelaars hebben ook de zakelijke markt ontdekt. Een goed voorbeeld is de vergaderapp iBabs die inmiddels beveiligd aangeboden kan worden met o.a. Microsoft Intune, Citrix XenMobile, BlackBerry Dynamics en VMware AirWatch. Het voordeel is dat deze extra functionaliteit veilig beschikbaar is binnen een eigen omgeving. Medewerkers profiteren zo direct van nieuwe productiviteitstools, zonder extra veiligheidsrisico’s.

De juiste balans

Het is overduidelijk dat er veel gebeurt rondom het thema Mobility en dat de Mobility trends en ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. En terecht. Als uw medewerkers altijd en overal toegang hebben tot bedrijfsgegevens en systemen, zijn ze letterlijk overal productief. Tegelijkertijd wilt u wel zeker weten dat ze veilig communiceren en dat data niet in verkeerde handen valt.

Voor het gebruik van werkplekken binnen uw organisatie is dat vaak al goed geregeld, maar het is nu meer dan ooit zaak om ook uw mobilie apparaten goed te beveiligen via Enterprise Mobility Management. Natuurlijk om de productiviteit en beveiliging een impuls te geven, maar zeker ook om boetes of imagoschade te voorkomen.

Welke voordelen heeft Enterprise Mobility Management voor uw organisatie?

Ik organiseer graag een Mobility inspiratiesessie bij u of in ons kantoor in Amsterdam om u bij te praten over de meest recente Mobility trends en ontwikkelingen. Vanzelfsprekend helpen wij u ook graag met een onderzoek in uw organisatie met ons Enterprise Mobility Assessment. In een overzichtelijk traject en op basis van de specifieke eisen en wensen van uw organisatie en uw mensen ontwikkelen we dan een praktische strategie en een concreet businessplan. Zo weet u zeker dat u maximaal en veilig profiteert van de voordelen die Mobility uw organisatie biedt.