Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De toekomst van zaakgericht werken

De afgelopen jaren zijn zaaksystemen steeds verder doorontwikkeld. Deze systemen hebben een belangrijke plek binnen het gemeentelijke applicatielandschap ingenomen. Zaakgericht werken maakt de laatste jaren een flinke transformatie door. Dit komt voornamelijk door de grote toename van gegevens. Zaakgericht werken lijkt steeds meer een gegevenslandschap te worden.

Data, ICT-systemen en Common Ground

Een term die steeds vaker opduikt binnen de modernisering van de gemeentelijke ICT-systemen is Common Ground. Maar wat houdt dat precies in? Het gegevenslandschap binnen de ICT-systemen van de gemeente zorgt ervoor dat er steeds meer complexe koppelingen plaatsvinden. Hierdoor kan het huidige ICT-systeem niet flexibel zijn en is het vaak ook nog eens erg kwetsbaar en duur. Het gevolg is dat een optimale dienstverlening in het geding komt.

Common Ground gaat uit van het beschikbaar stellen aan en opvragen van gegevens bij de bron. Het is geïnspireerd op de Estlandse X-road en biedt naast het feit dat het goedkoper is ook nog eens de mogelijkheid om sneller en makkelijker te innoveren. Zaakinformatie zal niet langer enkel op één centrale plaats beschikbaar zijn.

Het grootste gevolg hiervan is dat gegevens zullen worden vervangen door een verwijzing naar de gegevens. De gegevens zullen dan uit een procesapplicatie gehaald worden. Dit gebeurt aan de hand van gestandaardiseerde api’s (application programming interaface).

Netwerken en praktijkervaringen van experts

Praktijkervaringen en experts die kennis delen over het nut en noodzaak van zaakgericht werken kunnen u helpen om ‘toekomstbestendig’ te zijn. En dat is precies waar het jaarcongres ‘Zaakgericht werken voor de Overheid’ om draait. Al jaren weten overheidsprofessionals het congres te vinden. Netwerk met ruim 200 deelnemers van gemeenten, provincies, waterschappen, omgevingsdiensten en ketenpartners. Het congres vindt plaats op 1 oktober 2019 in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Kijk voor meer informatie op de congreswebsite.

 

Bron: Sdu