Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De toekomst van technologie ontcijferd

InSpark bezocht deze maand het Future Decoded event in Londen. Zoals de naam al doet vermoeden stond het evenement in het teken van de impact van technologie in de komende jaren. De belangrijkste onderwerpen: het belang van een digitale cultuur gericht op innovatie, het creëren van een cloud-first company en wellicht de belangrijkste; de opmars van Data & AI, waarbij er een aantal mooie voorbeelden werden getoond tijdens de keynotes. In dit blog deel ik de belangrijkste bevindingen met jullie.

De opmars van data en AI

De week voor het evenement is er door Microsoft een onderzoek gepubliceerd genaamd Accelerating competitive advantage with AI. Hierin staat beschreven waarom bedrijven aan de slag moeten met AI om zo waarde te creëren. Tijdens de keynote werd hier ook bij stil gestaan. De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek vind je hier:

 • Organisaties die AI inzetten presteren 11,5% beter dan hun concurrenten die dat niet doen. Er zijn op dit moment nog maar weinig bedrijven met een AI strategie.
 • De tijd van experimenteren met deze technologie is voorbij. Om de concurrentie voor te blijven is dit het moment om AI op grote schaal te implementeren binnen je organisatie.
 • Om dit succesvol te doen zul je een digitale cultuur moeten cultiveren waar participatie en ethisch gedrag wordt gepromoot.

Wil jij ontdekken hoe AI binnen jouw organisatie voor toegevoegde waarde kan zorgen? Ontdek dan ons Innovatie Lab. Met een workshop kunnen we in één dag kijken hoe wij AI binnen jouw organisatie in kunnen zetten.

OceanMind

Tijdens de key-notes werden een aantal initiatieven getoond vanuit een van de “AI for good” programma’s.. De meest spraakmakende was die van OceanMind, gericht op het opsporen van illegale visserij. Zij sporen op basis van satellietbeelden vissersboten op zonder vergunning. Hierdoor kan de lokale overheid effectiever ingrijpen om er voor te zorgen dat uiteindelijk de biodiversiteit van onze oceanen behouden blijft. In het onderstaande filmpje vind je meer informatie:

Toegangelijkheid en inclusiviteit

De Chief Accesibility Officer van Microsoft gaf op het event een mooi inkijkje in de strategie van Microsoft. Zij richten zich op een beter toegankelijke digitale wereld, waarin ook mindervalide medewerkers volledig mee kunnen doen. Wat betekent dat in de praktijk?

 • In alle Office applicaties zit de functie “accessibillity checker” door deze te gebruiken kun je checken of de inhoud en opmaak van je presentatie makkelijk te consumeren is voor mensen met een visuele beperking.
 • Ook in Windows 10 is er nu de mogelijkheid om je cursor van kleur en grootte te veranderen waardoor die beter opvalt.
 • Tijdens het event werden alle presentaties ondertiteld en ook deze functie is als add-on in PowerPoint te gebruiken, zelfs met live vertaling!

Wil jij jouw presentatie skills upgraden? Geen probleem!

Oefen in Powerpoint je presentatie vooraf met de optie presenter coach. Na afloop zal je een rapportage krijgen waarin je direct feedback krijgt op je verhaal. Je krijgt te zien hoe snel je praat, of je veel dezelfde woorden gebruikt, gevoelige of aanstootgevende zinnen gebruikt, en of je niet alleen maar de slides aan het voorlezen bent. Deze functie is beschikbaar in Office 365 in de web versie van PowerPoint. De Presenter coach begrijpt op dit moment alleen nog maar Engels en de taal van de webapp moet ook op Engels staan ingesteld.

Én natuurlijk de Hololens 2

We hebben deze nieuwe Mixed Reality bril opgehad en we waren zeer onder de indruk. Er zijn namelijk een aantal verbeteringen ten opzichten van de Hololens 1, en met name in de menselijke interactie. Dit voelt veel natuurlijker aan. Een kort overzicht van wat er verbeterd is:

 • De bril zit een stuk lekkerder op je hoofd doordat de druk beter verdeeld wordt
 • De “hand-tracking” is heel erg accuraat.
 • Het blikveld is verdubbeld
 • Ook de “eye-tracking” functie maakt het scrollen van teksten met je ogen erg natuurlijk
 • “Voice-recognizing” maakt het mogelijk om eenvoudig opdrachten te geven.

Wil je meer lezen over de verbeteringen van deze nieuwe HoloLens ten opzichte van de HoloLens 1? Lees dan het blog van mijn collega Dick Lorier. Hij vertelt je alles over de nieuwe mogelijkheden, businesscases en de voordelen van de verbeterde Mixed Reality Bril.