Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De toekomst is Azure

Sla de krant open of bekijk het nieuws op tablet of smartphone en je leest het: de cloud is hot. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om data niet meer binnen de muren van de eigen organisatie op te slaan, maar om ze onder te brengen in een cloud-omgeving. Ook de combinatie van lokaal en in de cloud werken (‘hybride cloud‘) is erg in opkomst. Microsoft is er klaar voor.

Om de toekomst voor te zijn, heeft Microsoft haar eigen Cloud platform, Microsoft Azure. Erik Jan van Vuuren en Isabel Moll zijn vanuit Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Azure. Zij vertellen wat Azure precies is en wat de voordelen zijn.

Simpel gezegd is Azure het cloudplatform van Microsoft. Waar voorheen applicaties lokaal geïnstalleerd en beheerd werden, biedt Azure de mogelijkheid om deze applicaties aan te bieden vanuit de wereldwijd beschikbare Cloud datacenters van Microsoft. Vanuit deze datacenters biedt de leverancier (in dit geval Microsoft) haar infrastructuur aan als services die bestaan uit zowel infrastructuur- als appliciatieservices. Azure is een open platform en ondersteunt de meest gebruikte besturingssystemen, talen, programma’s en frameworks, van Windows tot Linux, van SQL Server tot Oracle en van C# tot Java. Zo is het net zo eenvoudig om een SharePoint-farm aan te zetten, of om een WordPress-website te publiceren in het datacenter naar keuze.

Flexibele innovatie
Azure is een flexibel platform dat zowel voor grote bedrijven als voor MKB-bedrijven interessant is. Het biedt interessante mogelijkheden voor de opslag van data en back-up en recovery. Het aan- of uitzetten van een server is een fluitje van een cent en de gebruiker betaalt alleen voor het daadwerkelijke verbruik van de diensten. Organisaties zijn hierdoor in staat op kosten te optimaliseren en om met inzet van IT sneller te innoveren. Ze kunnen sneller en goedkoper testen, zonder te investeren in de eigen ICT-infrastructuur. Door de directe beschikbaarheid van infrastructuur kan een voorheen lastig te realiseren applicatie dus eerder ontwikkeld en getest worden.

Daarnaast wordt verspilling van resources voorkomen. De servercapaciteit wordt nooit volledig benut, maar moet wel berekend zijn op extra traffic zonder dat de performance erdoor terugloopt. Azure schakelt in dat geval automatisch extra capaciteit bij, waardoor performanceproblemen en beschikbaarheid geen issue meer zijn. Betalen naar gebruik is met Azure dan ook echt betalen naar gebruik.

Multi-inzetbaar
De doeleinden van Azure zijn legio. Vanuit IT-perspectief kan het platform worden ingezet ter vervanging van het huidige serverpark of eigen datacentrum. Het verkleint de time-to-market van nieuwe toepassingen zonder dat er resources nodig zijn voor lokaal ICT-beheer.

Voor de business biedt Azure ook nieuwe mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de wereldwijde marketingcampagnes van Heineken. Voorheen was een wereldwijde marketingactie erg kostbaar omdat niet bekend was welke websitecapaciteit er nodig was terwijl websites voor dergelijke campagnes natuurlijk altijd bereikbaar moeten zijn. Met Azure kan Heineken eenvoudig capaciteit bijschakelen in dat deel van de wereld waar dat nodig is. De kosten dalen hierdoor flink en nog belangrijker, de site is altijd beschikbaar en de marketeers kunnen met hun creativiteit de meest innovatieve campagnes opzetten. In het geval van de marketingcampagne voor de film Skyfall zijn er per uur twee miljoen vertoningen van een video opgevraagd, zonder performanceproblemen. Dankzij Azure!

Maar denk ook aan het opzetten van een tijdelijke samenwerkingsomgeving in SharePoint. Met Azure kun je deze omgeving snel aanmaken en een projectsite inrichten om samen te werken. Tenslotte is Azure ideaal als je een oplossing of applicatie hebt die je als Software als een Service wilt aanbieden, bijvoorbeeld CRM of ERP uit de Cloud.

Van klein tot groot
Gezien de voordelen die Azure biedt, is het cloud-platform van Microsoft interessant voor zowel ICT als de business. Developers kunnen er binnen drie minuten een nieuwe omgeving mee draaien die snel geconfigureerd kan worden. Het tijdelijk aanzetten van een testserver is hiermee een fluitje van een cent.

Voor de business is het weer interessant om proposities of nieuwe producten te testen, zonder te hoeven investeren in dure infrastructuur. Azure Platform Services leveren daarin de bouwblokken om snel applicaties naar de markt te brengen en veel ontwikkel en beheer werk uit handen te nemen. Azure levert dus een positieve bijdrage aan het innovatieklimaat.

Snelle start
Starten met Azure is erg eenvoudig. Via de website van Azure kun je een gratis trial starten waarmee je direct aan de slag kunt. Zo kun je testen wat de mogelijkheden zijn en de voordelen ervaren. Let vooral eens op welke projecten die je voorheen niet hebt kunnen uitvoeren omdat ze een hoge initiële investering vergden, een lange doorlooptijd hadden of het risico liepen dat er geen resultaat mee behaald zou worden.

Om een goede afweging te maken welke waarde de cloud en Azure voor een organisatie bieden en welke valkuilen vermeden moeten worden, is het belangrijk om een goede strategie en roadmap te ontwikkelen. ETTU kan hierbij helpen door middel van het Cloud Strategie Advies. Ook het Cloud Social Intranet van ETTU maakt overigens gebruik van Azure.