Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De rol van pentesten in het beschermen van bedrijven

Ons bedrijf is niet interessant genoeg voor hackers: het is een grote misvatting die speelt bij veel bedrijven. Ironisch genoeg is deze instelling juist wat je bedrijf aantrekkelijk maakt om te hacken. In dit digitale tijdperk zijn cyberaanvallen in grote getale toegenomen en gaan cybercriminelen steeds geraffineerder te werk. En een bedrijf dat digitale bedreigingen onderschat, is een makkelijk doelwit. Gelukkig kun je hier wel degelijk iets tegen doen, namelijk met een penetratietest of pentest. Hoe dat werkt leggen we je uit.

Zwakke punten blootgelegd

Een pentest is een gestructureerde en gecontroleerde aanpak die zwakke punten in de IT-infrastructuur, data, website of applicaties van jouw bedrijf onthult. Hiervoor kruipt een ethische hacker in de huid van een cybercrimineel en probeert op elke mogelijke manier het bedrijfsnetwerk te penetreren. Zo wordt achterhaald of hackers erin slagen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, systemen te ontregelen en bestanden te blokkeren. Maar wat is nou eigenlijk de impact van zo’n cyberaanval?

Wordt jouw bedrijf getroffen door een cyberaanval, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Meestal gaat het om gijzelsoftware waarbij cybercriminelen losgeld eisen. Maar daarmee is de kous nog niet af. Er is nul garantie dat je weer toegang krijgt tot bestanden en systemen, of dat gevoelige informatie niet is uitgelekt. Betaal daarom nooit het losgeld. Bovendien wordt het hele systeem, en daarmee het bedrijf, platgelegd. Alles bij elkaar loopt het niet alleen fors in de papieren, het richt ook flinke reputatieschade aan. Schakel daarom op voorhand een cybersecurity expert in en dicht alle gaten in de systemen. Op die manier houd je dit rampscenario buiten de deur.

De kracht van pentesten

Het achterhalen van de kwetsbaarheden met een pentest levert een hoop waardevolle inzichten op. Met deze schat aan informatie kun je jouw bedrijf indekken tegen cyberaanvallen. Cybercriminelen gaan nou eenmaal voor easy money en daar steekt de pentest juist een stokje voor. 

Door voortdurend de zwakke punten van jouw bedrijf te toetsen en te evalueren, vergaar je waardevolle resultaten waarmee je de beveiligingsmaatregelen flink kunt aanscherpen. Hierdoor zorg je niet alleen voor de bescherming van jouw eigen gevoelige gegevens en intellectuele eigendommen, maar ook die van jouw klanten en partners. Bespaar jezelf een hoop ellende en laat regelmatig pentesten uitvoeren door een professioneel veiligheidsbedrijf. Op deze manier vestig je als organisatie ook een sterke reputatie, waarin een veilige en betrouwbare omgeving altijd voorop staat.

De rol van cyber awareness-training

Cybersecurity bereik je niet alleen, dit doe je samen met het team in jouw bedrijf. Zelfs de beste beveiligingsmaatregelen hebben weinig nut als medewerkers geen kennis en kunde hebben over cyberrisico’s. Met een cyber awareness-training wordt iedereen op de werkvloer bewust gemaakt van de risico’s en getraind in best practices. Denk daarbij aan het gebruik van sterke wachtwoorden, het vermijden van phishingmails en het veilig omgaan met vertrouwelijke informatie. Verschillende veiligheidsbedrijven bieden doorlopende programma’s aan waarmee ze medewerkers regelmatig toetsen en up-to-date houden over nieuwe cyberrisico’s. Op deze manier wordt ieders betrokkenheid bij de digitale veiligheid door alle lagen van de organisatie heen versterkt. Hoewel je de veiligheid van je bedrijf zelf in de hand hebt, zijn pentesten en training door cybersecurity experts absoluut geen overbodige luxe.
Dus, ja: ook jouw bedrijf is interessant voor hackers. Pak de regie en voorkom een veiligheidslek. Ga aan de slag met pentesten en trainingen voor cybersecurity! Dan kun jij veilig doorwerken.