Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De mooiste rapporten maak je met Microsoft Sway

Sway is een app van Office 365 waarmee je eenvoudig interactieve rapporten, persoonlijke verhalen, presentaties en meer kunt maken en delen. Je presenteert dit op een heel professionele manier en met vele designs.

Vorige week publiceerden we ons blog over Microsoft Forms en vertelde we je hoe je met deze app uit Office 365 veel tijd bespaart met het registreren van feedback op events, onderzoeken en meer. Sway is ook een app die een grote meerwaarde heeft en waar veel verschillende rollen die meerwaarde ook zullen zien. Maar, dan moet je de app wel weten te vinden. Daarom meer over Sway in dit blog.

Waar vind je Sway?

Je vindt de app gewoon in je lijst met apps in Office 365. Linksboven in je startscherm van Office 365 vind je dit menu (vierkant met 9 puntjes). Je selecteert vervolgens Sway en je zal de eerste keer moeten aanloggen met jouw Office 365 credentials. Via het Web heb je ook toegang tot Sway. Ga naar www.sway.com en klik op Aanmelden. Je komt vervolgens in Sway (zie onderstaand).

Sway10

Wanneer je op nieuwe maken klikt, verschijnt onderstaand scherm en kan je beginnen met jouw eerste Sway.

De optie starten vanuit een document is ook mogelijk. Je kunt jouw document direct selecteren en Sway neemt de content over. Je begint vanuit hier direct met ontwerpen.

Sway 1

Begin jouw presentatie!

Of je nu een rapport, presentatie, nieuwsbrief of blog wilt maken, Sway voorziet in alles.

Begin door je eigen tekst en afbeeldingen toe te voegen en relevante inhoud uit andere bronnen te zoeken en te importeren, en zie vervolgens hoe Sway de rest voor je doet. Met Sway hoef je niet langer te kiezen voor een vooraf ontworpen sjabloon waarmee jouw presentaties eruitzien als alle andere.

Je klikt eenvoudig op het plusteken en selecteert zo de opbouw van de velden (zie onderstaand). Afbeeldingen sleep je in het veld of selecteer je vanuit het menu voorgesteld (rechts).Sway 2

Jouw informatie direct online selecteren en importeren

Je kunt de inhoud voor jouw presentatie direct vanuit het Web in jouw presentatie zetten. In enkel een paar keer klikken. Bij voorgesteld (zie onderstaand) zie je een aantal bronnen waar je jouw content vandaan kunt halen; voeg eenvoudig een video van YouTube toe of kies een afbeelding uit zoekmachine Bing.

Sway9

De grafisch ontwerper ben je heel eenvoudig zelf!

Ontwerpvaardigheden zijn ook niet nodig om een moderne, interactieve en pakkende presentatie te maken. Met Sway hoef je niet veel tijd te besteden aan de opmaak. Dankzij het ingebouwde ontwerpprogramma ziet wat je maakt er altijd perfect uit. Als het eerste ontwerp niet helemaal overeenkomt met jouw smaak of stemming, kan je eenvoudig een ander ontwerp toepassen of de indeling volledig aanpassen aan jouw eigen wensen.

Door de optie ontwerp te kiezen (zie onderstaand) krijg je de keuze uit 3 presentatie opties:

  • horizontaal
  • verticaal
  • dia’s

Sway3

Probeer uit totdat je de perfecte look & feel hebt

Je kiest hier de optie die het beste past bij jouw document/presentatie. Je kunt niets fout doen. Heb je een keuze gemaakt en wil je toch een andere optie proberen, klik je deze aan en de lay-out verandert automatisch.

5

4

6

Je kunt zelf een design kiezen naar wens (stijlmenu, rechts). Dit doe je via aanpassen. Hier kan je het ontwerp, de kleuren en het lettertype veranderen in de stijl die het dichtst bij jouw persoon of organisatie past.

Wil je nog sneller te werk gaan? Kies dan de functie Remix! (rechtsboven) en loop door de ontwerpen heen van Sway en je maakt vervolgens jouw keuze.

Deel jouw werk

Het is heel eenvoudig om jouw Sway’s te delen. Collega’s kunnen jouw creaties Online zien zonder zich te registreren of aan te melden, of iets te downloaden. En je kunt de privacyinstellingen voor een Sway wijzigen wanneer je meer controle wilt over wat je deelt.

Het mooie is dat Sway gratis is voor iedereen met een Microsoft-Account (Hotmail, Live of Outlook.com). U kunt geavanceerdere Sway’s met meer inhoud maken wanneer je Sway als onderdeel van een Office 365-abonnement gebruikt.

Wij helpen je graag met jouw ICT vraagstukken en vertellen je graag over alle mogelijkheden, zoals de apps in Office 365. Maak een afspraak en laat je bijpraten.