Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De magie van de cloud

Herinner je nog momenten toen je als kind luisterde naar verhalen over tovenaars en magie? Herinner je ook nog het gevoel dat je hierbij had? Meestal zal dit “verwondering”, soms “vrees” maar zelden “onverschilligheid” geweest zijn. Welke emoties komen er in jou vandaag de dag op, als je een verhaal hoort over “Digital Transformation” en “Artificial Intelligence”? Je voelt de link tussen het kind en de volwassene al aankomen, maar blijf even hier om ook de link naar een onderscheidende organisatie te leggen.

Innovation & Transformation

Met ons debat over de mogelijkheden van cognitieve intelligentie nog vers in het geheugen heb ik maandag avond virtueel deelgenomen aan de eerste dag van Microsoft’s Ignite. Zoals gewoonlijk werd ook deze tweede editie van het vijf dagen durende spektakel afgetrapt door keynotes en algemene sessies, waar vooral de visie en nieuwe producten van de softwaresmederij uit Redmond aan bod kwamen. Host van het event Julia White (General Manager Product Marketing Office) zette gelijk de context, door te vermelden dat IT tegenwoordig vooral als “Innovation & Transformation” moet worden gelezen. Hier zou ik persoonlijk nog een shift van IP naar CP toe willen voegen, of te wel het loslaten van Intellectual Property en het versterken van het Creative Potential, waar ik zo nog op terug kom.

Ik wil jullie vooral uitnodigen om je te laten inspireren door de afsluitende keynote van Microsoft CEO Satya Nadella en hoe de visie van Microsoft kan aansluiten bij de uitdagingen die de meeste organisaties vandaag hebben. Op de technische highlights en ontwikkelingen die in deze en de volgende dagen aan bod gaan komen, zullen we nog afzonderlijk ingaan. Waar we onbegrensde mogelijkheden normaal aanduiden met “the sky is the limit”, zouden we dit nu eigenlijk moeten vervangen door “with the cloud there is no limit”.

Democratisering van intelligentie

Het sleutelwoord in de keynote was “Democratizing AI” als de nieuwe uitdaging van IT. Het democratiseren van informatie lukt ons heel goed. Niet alleen de happy few, maar iedereen kan dankzij cloudtechnologie gemakkelijk informatie creëren en verdelen. Door onze aandacht nu op de “democratisering van intelligentie” te richten, kan niet alleen Microsoft een verdere stap in de invulling van zijn missie zetten([…] om elke persoon en elke organisatie op de planeet te empoweren om meer te bereiken), maar kunnen we met z’n allen het verschil maken.

Wat houdt dit in? Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt door Microsoft ondergebracht in vier pilaren…
Agents  – Cortana (persoonlijke assistent)
Applications – Office 365 & Dynamics 365 (Kennis + inzicht + actie)
Services – Cortana Intelligence (Machine Learning, Analytics, Bots)
Infrastructuur – Azure Platform

Voor een uitgebreide uitleg over de technologieën hierachter lees in eerste instantie het nieuwsbericht van Microsoft.

Magische technologie

Satya Nadella noemde in dit verband ook magische technologieën. De beroemde science-fiction autheur Arthur C. Clarke stelde de “drie wetten van Clarke” op, waarin het derde wet inhoud dat “elke voldoende vooruitschrijdende technologie niet te onderscheiden is van magie”. Als je een mens in de 19e eeuw een hololens zou geven, zou deze zeker aan magie geloven. Een kind uit de 21e eeuw denkt hier gelijk praktisch. “Met een hololens heb je geen Surface Hub beeldscherm nodig!” (eerste reactie van mijn dochter – toen zes – bij het zien van beelden over de hololens ervaring).

Volgens Clarke is “failure of imagination” één van twee oorzaken waarom we moeite hebben goede voorspellingen te doen. Dit kunnen zeker ook voorspellingen van marktkansen en ontwikkelingen zijn.

Creatief potentieel maakt organisaties onderscheidend

Wat betekent dit allemaal voor organisaties en hun medewerkers? Het innovatief vermogen van een bedrijf werd vooral gekenmerkt door product ideeën (IP), die al dan niet werden vertaald in succesvolle producten. We kennen allemaal verhalen van organisaties als Kodak en weten dat patenten (gedocumenteerde IP) geen garantie op een succesvolle toekomst bieden. Onze huidige wereld  (disruptie door nieuwe technologieën en startups) vraagt om nieuwe manieren om te reageren op ontwikkelingen, uitdagingen en kansen. Doe eens een rondvraag in je organisatie en kijk welke ideeën er op komen. Door de democratisering van informatie en intelligentie zal de waarde van pure IP dalen en het vooral belangrijk zijn, wie snel en passend op nieuwe mogelijkheden kan inspringen. Microsoft is hier het beste voorbeeld van, door hun ontwikkelingen op alle platformen (incl. Apple, Android en Linux) aan te bieden. Het gehele spectrum aan technologieën (magisch of niet) versterkt het creatieve potentieel wat binnen de organisatie sluimert.

Tegen het einde van de eerste dag nodigde Julia White iedereen uit om na te denken, hoe wij deze technologieën, ideeën en kansen zullen onderbrengen in onze IT strategie. Wij pakken die uitnodiging graag op om samen met partners en klanten te denken in kansen en de “landkaart” te tekenen, waar wij in de toekomst met z’n allen de vruchten van kunnen plukken. We hebben de kleurpotloden alvast klaar gelegd!