Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De kracht van Microsoft in het onderwijs

Vertrouwen en veiligheid zouden de basis moeten vormen in de digitale werkomgeving van leerlingen. Microsoft streeft dit na, aangezien het helpen van kinderen bij het veilig verkennen van technologie een van haar belangrijkste doelstellingen is. Hoewel Microsoft op het voortgezet onderwijs de grootste speler is, maakt in Nederland 70% van de scholen in het primair onderwijs gebruik van (gratis aangeboden) Google-software. En dat terwijl privacyorganisaties vrezen dat het bedrijf met gegevens van kinderen aan de haal gaat.

In een artikel van de Volkskrant zegt José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de hogeschool Utrecht, het volgende over de gratis software van het techbedrijf: ‘We moeten niet denken dat Google een weldoener is die dit allemaal doet om het onderwijs beter te maken. Google is een bedrijf. De software is gratis, maar wij betalen in data. Op basis van gegevens van leerlingen kan het bedrijf weer andere producten ontwikkelen. Dat kritisch bewustzijn is naar mijn idee heel slecht doorgedrongen bij scholen.’. Volgens de Amerikaanse digitale-rechten-belangengroep Electronic Frontier Foundation (EFF) verzamelt Google inderdaad meer data dan nodig, zoals: zoekgeschiedenis, ingetikte zoektermen, contactlijsten en gedragsinformatie van leerlingen die werken op Chromebooks of in de onderwijsomgeving van Google. En dit zonder de toestemming van de leerlingen en ouders.

Als school is het van groot belang om op een veilige manier om te gaan met de (privacygevoelige) gegevens van kinderen. Dit staat voorop in de diensten van DWE-ICT, waarin gebruik gemaakt wordt van Microsoft technologie. Microsoft heeft de AVG, waarin een nieuwe lat is gelegd voor privacyrechten, informatiebeveiliging en compliance, als maatstaf genomen voor de hele wereld (en dus niet alleen de EU). Het resultaat is een vertrouwelijke en veilige werkomgeving waarin er altijd overzicht en controle is; de hele school kan veilig aan de slag, zowel online als offline en op ieder apparaat. Windows 10-apparaten zijn uitgerust met lokale en volwaardige Office365 applicaties, zijn bestand tegen vallen en morsen, hebben een lange batterijduur, en zijn bovendien betaalbaar. Klik hier voor een handig overzicht van betaalbare laptops voor het onderwijs.