Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De keerzijde van IoT-toepassingen: security

Hoe houden we grip op onze data

Slimme koelkasten, smart tv’s, fitnesstrackers of connected toys… Zonder dat we er bij nadenken verbinden we eigenlijk al heel veel met het internet. En natuurlijk is het leuk om je hardloop-progressie in een app te volgen en te delen met je loopgroepje, maar hoe vaak denk jij na over de data die je bewaart in de cloud. Wat zijn de gevolgen voor onze privacy?   

Bezorgdheid bij de Cyber Security Raad (CSR)

In het rapport Naar een veilig verbonden digitale samenleving uit de CSR haar bezorgdheid over IoT.

De organisatie maakt zich onder andere zorgen over:

  • Cybersecurity: IoT is overal. Beveiligingsproblemen bevinden zich dus ook in grote mate buiten de traditionele IT-omgeving.
  • Onwetendheid: Kennen we de risico’s? Nemen we maatregelen om onze data te beschermen?
  • Kwetsbaarheid: Door de snelle groei van IoT-toepassingen worden we steeds kwetsbaarder. Niet alle toestellen die we aan het internet koppelen zijn namelijk zo veilig. Netwerkbeveiliging wordt hierdoor een lastige klus.

Jongere generaties denken meer na over veiligheid

Gelukkig is er verandering op komst. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun privacy en het delen van data online. Vooral bij de jongere generaties zien we dat er meer nagedacht wordt over privacy. Ook recentelijke Facebook-schandalen zetten ons aan het denken. We moeten dus nú een maatschappelijke discussie starten over onze privacy, beveiliging en IoT-toepassingen, want binnen een jaartje of 5 zal IoT een nog groter onderdeel van ons leven zijn. Download dit artikel en bekijk de 6 strategische oplossingsrichtingen die de CSR voorstelt om deze uitdagingen aan te pakken.