Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De kansen en gevaren van het internet voor het bedrijfsleven

Tegenwoordig ‘gaan’ we niet meer online, maar leven we online. Vrijwel iedereen van jong tot oud heeft op de dag van vandaag toegang tot het internet. De Rijksoverheid vermeldt dat maar liefst 94% van de Nederlanders gebruikt maakt van internetdiensten. Dit opent ontzettend veel deuren als ondernemer. Zo kunnen zaken als marketing steeds meer online ingezet worden om in te spelen op de wensen en behoefte van de klant. Maar het digitaliseren van ondernemen, adverteren en leven komt natuurlijk ook met enkele ‘gevaren’. Je zou het internet kunnen zien als een indrukwekkend stukje technologie waar ook enkele gevaren op de loer liggen.

De kansen van het internet

Door digitalisering van de huidige economie groeit de nieuwe generatie online op. Sommige generaties kunnen zich een leven zonder internet helemaal niet meer voorstellen. Hoewel in het internet dus zeker de toekomst ligt, is het ook zeker niet meer nieuw. Het is daarom belangrijk om in te spelen op de behoeftes van de markt. Door als ondernemer gebruik te maken van het internet kun jij veel kansen benutten. De klant van de toekomst kun jij immers online vinden. Hier kun je op inspelen door een online verdienmodel in het leven te roepen. Een online verdienmodel kan uit van alles bestaan. Denk aan een online leeromgeving, een webshop, online dienstverlening en adverteren. Daarnaast is het gebruik van internet in veel gevallen tijdbesparend, kostenbesparend en gemakkelijk.

Het bereik van het internet

Een van de grootste kansen van het internet is het bereik. Via het internet kun je tegenwoordig duizenden mensen bereiken met een simpele post op social media. Het inzetten van online marketing is dan ook ongekend populair. Er zijn verschillende vormen van online marketing. Zo kun je denken aan content marketing, affiliate marketing, E-mailmarketing of social media marketing. Als bedrijf is het ontzettend belangrijk om in te spelen op de wensen en behoeftes van jouw klanten. Een digital marketing bureau kan jou hiermee helpen. Samen bepalen jullie de juiste strategie waardoor jij de beste resultaten kunt behalen.

De gevaren van het internet

Naast de voordelen die het gebruik van internet ons kan opleveren, schuilen er ook gevaren aan het gebruik van internet.

  • Malware staat voor malicious software wat letterlijk vertaald kwade opzet betekent. Hiermee wordt verwezen naar schadelijke software die gebruikt wordt om jouw computersysteem te verstoren en toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
  • Virussen; hier hebben we vast allemaal wel eens van gehoord of mee te maken gehad. Computervirussen zijn er in verschillende soorten, het doel van internetcriminelen met virussen is ontzettend uiteenlopend. De meeste virussen worden verspreid via de e-mail.
  • Phishing wil zeggen dat internetcriminelen zich via de E-mail of telefonisch voordoen als een betrouwbare instantie. Denk aan de bank of de overheid. Op deze manier proberen ze inloggegevens of credit card informatie van jou afhandig te maken.
  • Ransomware is erg vervelend. Wanneer je last hebt van ransomware worden bepaalde bestanden of foto’s op jouw computer geblokkeerd. Wil jij weer toegang tot deze bestanden? Dan mag je hier geld voor betalen. Het betalen aan criminelen wordt echter sterk afgeraden omdat het het gedrag in stand houdt, en je geen enkele garantie hebt dat je jouw documenten ook daadwerkelijk terug ontvangt.
  • Spoofing komt de laatste tijd steeds vaker voor. Internetcriminelen nemen bij spoofing jouw identiteit over en proberen zo achter persoonsgegevens te komen.
  • Hacken; wanneer je gehackt wordt betekent het dat iemand anders binnendringt in jouw computer of software en hier de controle over heeft.

Wat kun je doen tegen de gevaren van het internet

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat gevaren te vinden op het internet. Grote kans dat je ooit te maken krijgt met internetcriminaliteit. Om jouw bedrijf te beschermen tegen internetcriminaliteit kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Zo kun je zorgen voor een goede anti virus scanner, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren en de toegang tot belangrijke bestanden te beperken.

Het internet en digitalisering

Naast de vele kansen die het internet biedt heeft het digitaliseren van processen voor bedrijven ook veel voordelen. De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven gaan digitaliseren. Dit kwam mede uit noodzaak door de crisis en personeelstekorten, maar ook omdat in digitalisatie de toekomst ligt. Zo kunnen fabrieken slimmer en voordelig produceren, en bieden digitale programma’s informatie op ieder niveau. Door te kiezen voor meer digitalisatie ontstaan er veel nieuwe kansen, maar krijg je ook te maken met internetrisico’s zoals hacking.

Ondanks dat met het gebruik van internet en digitaliseren van processen enkele gevaren op de loer liggen is het niet meer weg te denken uit de huidige economie.