Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

De invloed van AI en robotica op onze hersenen

De angst voor het afstompen: terecht of niet

In de eerste whitepaper van de reeks Survival of the smartest werd onderzocht hoe onze hersenen reageren nu we bijna dagelijks worden geconfronteerd met cybercriminaliteit, privacy-issues en datalekken. Deze tweede editie gaat dieper in op de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie.

AI is overal te vinden

Tegenwoordig hoef je niet eens ver te zoeken naar kunstmatige intelligentie. Google Assistant, Alexa en Siri helpen ons via onze smartphone of devices in ons huis. Chatbots helpen ons bij het omzetten van ons telefoonabonnement en Spotify weet dankzij AI wat jij leukt vindt en laat je kennismaken met nieuwe muziek. Voor velen is het een fijne uitkomst, maar voor anderen is het een angstaanjagend concept. Want in hoeverre gaan machines het in de toekomst overnemen van de mens? Raken we niet afgestompt als we steeds meer taken uitbesteden aan robots?

AI in onze maatschappij

Velen denken bij het woord kunstmatige intelligentie of AI onmiddellijk aan films zoals Terminator, The Matrix of Ex Machine. Films waarin de mens ondergeschikt is aan robots en machines. Ook de dystopische serie Black Mirror houdt ons een spiegel voor en laat ons bijvoorbeeld zien hoe een samenleving eruit kan zien wanneer mensen worden beoordeeld op basis van gedrag. Het is fictie, zeggen we dan. Maar toch introduceerde men in China het Sociaal Kredietsysteem wat zo uit een aflevering van Black Mirror lijkt te komen.

Blind vertrouwen in technologie gepast?

Wat is de invloed van intelligente technologie op onze samenleving? Evolueren we richting een samenleving waar machine en mens elkaar perfect aanvullen of zetten robots ons buitenspel? Is de angst voor AI gegrond of is AI juist een zege? En vooral, wat is de invloed op onze hersenen nu we steeds minder zelf moeten denken? Deze whitepaper zet je aan het denken!

 

Download de whitepaper
Download